ZAGREB

Tri hrvatska filma premijerno na festivalu u Rotterdamu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, koji se održava od 25. siječnja do 5. veljače, premijerno će se prikazati kratkometražni filmovi "Ingresso Animali Vivi" Igora Grubića i "Horror Vacui" Borisa Poljaka te dugometražni igrani film "Polako nikuda" Damira Čučića.

Ovogodišnje, 52. izdanje tog prestižnog festivala donosi i premijeru digitalno restaurirane verzije kratkometražnog igranog filma "Ženidba gospodina Marcipana" Vatroslava Mimice iz 1963. godine.

Iz HAVC-a najavljuju i projekcije dviju manjinskih hrvatskih koprodukcija - dugometražnog igranog filma "Dani suše" turskog redatelja Emina Alpera i dugometražnog dokumentarca "Playing Men" slovenskog redatelja Matjaža Ivanišina.

U program festivala uvršten je i jedan od najuspješnijih domaćih filmova protekle godine, "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića. 

Eksperimentalni film "Ingresso Animali Vivi" i eksperimentalno-dokumentarni "Horror Vacui" sudjeluju u programu Short & Mid-length, koji prikazuje preko stotinu naslova iz cijeloga svijeta, izvijestio je HAVC. 

Radnja prvog smještena je na sjeveroistok Italije, u gradove uz državnu granicu, gdje su nekada iz istočne Europe dovozili životinje za talijansku prehrambenu/mesnu industriju, a drugi upozorava na sve veću hiper militarizaciju svijeta u kojem živimo te istražuje kako to utječe na ljudsku psihu. 

U filmu "Polako nikuda", koji je u sekciji Harbour,  primijenjen je postupak varijantne repeticije - isti događaj ispričan je dva puta za redom, a ono što im je zajedničko su glavni junaci Oleg i Marta. U glavnim ulogama su Katarina Arbanas i Jura Ruža, a u sporednim Ksenija Marinković, Marina Redžepović i Bojan Perić. 

U istoj sekciji prvi puta nizozemskoj publici predstavlja se višestruko nagrađivano "Sigurno mjesto", koji je još uvijek u redovnoj kinodistribuciji u Hrvatskoj. 

Program Cinema Regained, posvećen restauriranim klasicima i filmovima o filmskoj kulturi, premijerno donosi digitalnu restauraciju kratkometražne igrane satire Vatroslava Mimice, u istom programu je dugometražni dokumentarni film "Playing Men", kojemu je hrvatski koproducent Restart, a u sekciji Limelight "Dani suše", kojemu je koproducent 4Film. 

Festival u Rotterdamu, jedan od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala, svake godine privlači desetke tisuća profesionalaca i posjetitelja. Direktorica festivala od 2020. je Vanja Kaluđerčić, a od ove godine jedan od selektora kratkometražnog programa je hrvatski redatelj, kritičar i kurator Ivan Ramljak.

Ove godine nudi preko 400 naslova i mnoštvo izložbi, multimedijskih instalacija, audiovizualnih eksperimenata, performansa i slično. 

Kao jedna od najvećih atrakcija popratnog programa najavljuje se najnoviji umjetnički rad Stevea McQueena, izložbu Sunshine State.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater