KASTAV

Otvoren novi stalni postav Muzejske zbirke Kastavštine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U prostoru unutar zaštićene povijesne jezgre Kastva u srijedu je svečano otvoren novi postav muzejske zbirke Kastavštine Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

 Povijest Kastva i Kastavštine prikazana je u tri tematske cjeline. U prvoj prostoriji nazvanoj "Kako je nastao Kastav" govori se o nastankom prvotnog naselja i razvojem grada. Druga cjelina obuhvaća kulturno-prosvjetni život Kastavštine kroz školstvo, kastavska društva i preporodno razdoblje. "Život na granici" prikazuje podjelu Kastavštine nakon Prvog svjetskog rata, Kastavštinu u Drugom svjetskom ratu i patnju stanovništva u fašističkim i nacističkim logorima.

Stalni postav obogaćen je inovativnim multimedijskim sadržajima, tako da posjetitelji mogu pomoću muzejskih tableta doznavati više o svakoj temi.

 Građevinski radovi i opremanje obavljali su se protekle dvije godine a njihova vrijednost je 171.800 eura. Uređenje i opremanje zbirke financiralo je Ministarstvo kulture uz podršku Primorsko-goranske županije i Grada Kastva. To je prvo značajnije ulaganje u muzejsku zbirku Kastavštine od 1981. godine kada je zbirka prvi put predstavljena javnosti.

 Zbirku je otvorio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

"Vrijeme je učinilo svoje i trebalo je napraviti novi postav. Svjedočimo jednoj krasnoj povijesnoj priči koja nas uči budućnosti", rekao je ovom prigodom Komadina. Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac istaknuo je da su u Kastvu pronađeni arheološki nalazi iz 9. stoljeća prije nove ere, da je Statut grada, tadašnji zakonik napisan još 1400. godine, i da je riječ o gradu koji je na ovom širem području prvi imao tabor i čitaonicu. 

 Na svečanosti su bili župani Istarske i Međimurske županije, Boris Miletić i Matija Posavec.

Okupljene su pozdravili i  ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci Nikolina Radić Štivić te ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija Ana Škuderanja Crnokić.

 Autori nove muzeološke koncepcije su kustosi PPMHP Marko Badurina, Vana Gović Marković, Tamara Mataija i Jasna Ujčić Grudenić. Izvedbeni projekt i način prezentacije posjetiteljima izradio je dizajner Sanjin Kunić sa suradnicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater