bogat program

Noć muzeja u Rovinju kao hommage Egidiju Budicinu

| Autor: Bojana Čustić Juraga
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Bogat program na više lokacija - od kazališta "Antonio Gandusio", preko rovinjske Gradske palače, Ekomuzeja Batana i Galerije Batana, sve do Multimedijalnog centra i Spacia Matika -događat će se ovog petka u Rovinju tijekom Noći muzeja. U organizaciji Muzeja Grada Rovinja, a uz podršku Grada Rovinja i lokalne Turističke zajednice, program ovogodišnje Noći muzeja bit će posvećen svestranom rovinjskom umjetniku Egidiju Budicinu.

- Prva 'stanica' u ovoj najduljoj muzejskoj noći u godini počet će u 18 sati u rovinjskom kazalištu "Antonio Gandusio" najavom monografije Egidia Budicina naslovljene "Između stvaranja i obnavljanja". Osim samog autora, promociji će prisustvovati Iva Körbler, autorica teksta o Budicinovom likovnom stvaralaštvu, v.d. ravnateljice Muzeja Grada Rovinja Tanja Ranić Rovis, uz moderatoricu, povjesničarku umjetnosti, Gorku Ostojić Cvajner.

U nastavku večeri u Gradskoj će palači biti predstavljen zidni oslik "Alegorija dobre vlasti" iz 1584. godine, na čijoj je sanaciji radio upravo Egidio Budicin. Predavanje će održati povjesničar Marino Budicin s početkom u 19.15. sati.

U 20 sati Libero Benussi će u Ekomuzeju Batana predstaviti knjigu Vlade Benussija "La viècia batàna", čiju je naslovnicu i likovne priloge izradio Egidio Budicin. Muzej će biti otvoren čitavu večer, od 18 do 24 sata, a posjetitelji će moći pogledati nekoliko izloženih ilustracija iz knjige.

Također čitavu večer bit će otvorena i galerija CVU Batana u kojoj će biti izložene četiri slike iz zbirke Stari majstori iz fundusa Muzeja Grada Rovinja koje je restaurirao Egidio Budicin. Slike, kao i Budicinova restauratorska djelatnost u Rovinju u CVU Batana bit će predstavljeni u 20.45 sati. Samo petnaest minuta kasnije, u Multimedijalnom centru bit će prezentiran slikarski opus ovog umjetnika, a akcent izložbe, koja će za posjetitelje biti otvorena od 18 do 24 sata, bit će na njegovim radovima lokalne tematike.

Za trajanje Noći muzeja bit će otvoren i Spacio Matika, sastavni dio Ekomuzeja Batana, a nudit će tipičnu riblju gastronomsku ponudu, uz tradicionalne autohtone bitinade KUD-a "Marco Garbin", najavljuju organizatori programa iz Muzeja Grada Rovinja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater