Noć Muzeja

U petak posjetite muzeje po Istri, nudi se bogat program

Brojni će se istarski muzeji, već tradicionalno, priključiti ovoj manifestaciji, a bit će moguć i razgled raznih muzejsko-galerijskih prostora uz čaj i kuhano vino

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Ovogodišnja, 18. po redu Noć muzeja održat će se u petak, 27. siječnja, a tema će biti Muzeji su važni.

Ta je tema sada aktualnija nego ikada, posebice nakon prethodna dva izdanja manifestacije - prošle godine uz epidemiološke mjere i covid-potvrde, a pretprošle godine velikom većinom u hibridnom obliku, gdje su prevladavali virtualni sadržaji. Posljednja Noć muzeja u normalnim uvjetima održana je 2020., svega nekoliko tjedana prije početka pandemije i lockdowna.

Aktualnost

- U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim sferama života i rada - od dramatičnih klimatskih promjena, pandemije Covida 19, koji su utjecali i utječu na ukupne socijalne, ekonomske i svake druge segmente života, tako i do katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagreb, Sisak, Petrinju, dodatno je pojačao osjećaj nesigurnosti, vele iz Hrvatskog muzejskog društva u najavi za Noć muzeja.

Naglašeno je da su muzeji centri edukacije svih društvenih slojeva u području kulturnog naslijeđa, centri razmjene utjecaja i ideja o umjetnosti i komunikacije s posjetiteljima, centri kulturne integracije i interkulturne kompetencije, nosioci kulturne obnove - urbanističke, socijalne i ekonomske regeneracije, centri za razvoj društvene zajednice - okupljalište svih društvenih slojeva, centri istraživanja, inovacija, primjene najsuvremenijih tehnologija što ih čini pristupačnijima, simpatičnijima.

Brojni će istarski muzeji sudjelovati u ovoj manifestaciji. Umaški muzej u petak od 18 sati donosi program "Zabavite se s novim muzejskim sadržajima i idejama - virtualna stvarnost (VR)". Slijedi predavanje "Tisućljetna pomorska i ribarska tradicija Umaga - o lokalitetima Katoro i Sv. Ivan" o čemu će govoriti Tea Katunarić Kirjakov, arheologinja, a njezina kolegica Branka Milošević Zakić govorit će o lokalitetu Sipar.

Kao i prijašnjih godina, Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina ujedinili su snage kako bi i ova Noć muzeja u pazinskom Kaštelu bila zanimljiva i bogata sadržajima. Muzeji će biti otvoreni od 18 do 22 sata uz slobodan ulaz.

U 18 sati na programu je projekcija filma iz projekta ION – Identity on The Line, u 19 sati promocija kataloga izložbe "PAZI(N), PUNK!", u 20 vodstvo kroz tu izložbu, a u 21 sat uz izložbu "Nije sve tako ružičasto" razgovara se o ravnopravnosti.

Na Kaštelu u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre moći će se razgledati ranije postavljena izložba posvećena Valvasoru, kao i izložba starih fotografija Pule autorice Ester Carloni, "Pulski fortifikacijski sustav – Fort center Pula", "Pulski električni tramvaj (1904. – 1934.)", "Povijest ljekarništva u Istri", a bit će otvoren i Zerostrasse.

Arheološki muzej Istre organizira već tradicionalni noćni razgled Arene uz čaj i kuhano vino, u Svetim srcima traje izložba o istarskim kaštelima, a bit će moguće razgledati i sve druge galerijske prostore - Galeriju C8 i izlog Galerije C4, a u prostorima Arheološkog muzeja Istre u polivalentnoj dvorani u 19 sati održat će se predavanje Erike Trbojević "Herkul, zaštitnik rimske Pule i njegov prikaz na antičkom novcu". U 20 sati u Sveučilišnoj knjižnici predavanje će održati Geni Gobić Bravar "Pula muzej - muzej u Puli". Program će se održavati i u Sveučilišnoj knjižnici, gdje će biti moguće razgledati razne postave, a i Muzej suvremene umjetnosti Istre otvorit će svoja vrata posjetiteljima uz programe. U 18 i u 19 sati bit će stručno vodstvo uz retrospektivnu izložbu Harija Ivančića, a u 20 sati artist talk/walk, stručno vodstvo uz sudjelovanje autora, Harija Ivančića.

I sjever Istre bit će zastupljen u ovome programu, s time da će se prvi put ova manifestacija održati čak i u Humu, osim već tradicionalno u Buzetu.

Ovogodišnje izdanje Noći muzeja koja će se odvijati u Kući kaštela i Zajednici Talijana u Momjanu želi istaknuti važnost očuvanja lokalnog identiteta i povijesnog sjećanja.

Nadovezavši se na stalni postav "Momjanci" izložen u dvorani za sastanke Kuće kaštela, bit će izložene fotografije koje je snimila fotografkinja Tea Štokovac. Djeca područnog odjeljenja Talijanske osnovne škole "Edmondo De Amicis" i dječjeg vrtića Fregola iz Momjana ispričat će što su za njih uspomene te će s predmetima koje su sakupili u momjanskim kućama stvarati nove.

Kuća Kaštela

U Zajednici Talijana u Momjanu bit će predstavljena knjiga "Come e quando" Armanda Kozlovića u izdanju Matice hrvatske – Ogranka Buje. U knjizi na istrovenetskom dijalektu Armando je na papir prenio veliki dio svojih razmišljanja s ciljem da ostavi neizbrisivo sjećanje na prošla i sadašnja vremena. Kao i svake godine, neće nedostajati kvalitetne glazbe - Kuća kaštela ugostit će američkog gitarista Masona Lindahla.

Labinski muzej imat će organizirani razgled kroz izložbene postave od 18 sati na dalje, a u Gradskoj galeriji održat će se prigodna radionica, također od 18 sati uz vodstvo Marine Rajšić.

Zavičajni muzej Poreštine u 18 sati donosi stručno vodstvo po povijesnoj jezgri Poreča (vodič je Davor Munda), a istovremeno se održava i keramičarska radionica za djecu. Voditeljice su Vltava Muk i Klaudia Bartolić Sirotić. U 19.30 sati Gaetano Benčić održat će predavanje "Poreč u arhivskim fondovima Konzervatorskog odjela iz Trsta", a od 20 sati je predstavljanje "Zbirka za budućnost: otkupi i donacije iz ostavštine Polesini", o čemu će govoriti Gaetano Benčić.

U 20.30 sati Elena Uljančić govorit će o "Gradu i ljudima iz objektiva markiza Polesinija", slijedi "Razgovor s Gian Paolom Polesinijem" (Elena Uljančić) te potom "Čitanje dramskog teksta: Karusel Goldoni" (Društvo prijatelja Giostre).

Većina će se istarskih muzeja priključiti toj manifestaciji, a uskoro će svi termini i programi biti dostupni na web-stranicama Hrvatskog muzejskog društva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter