SPLIT

Svi splitski muzejski i galerijski prostori otvoreni za 18. Noć Muzeja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svi muzejski i galerijski prostori u Splitu bit će otvoreni za posjetitelje za ovogodišnju 18. Noć  muzeja, jedna od najznačajnijih muzejskih manifestacija u Hrvatskoj, koja će se održati ovoga petka, 27. siječnja, pod egidom - Muzeji su važni!, doznaje se u utorak. 

Muzej Grada Splita je za svoje posjetitelje pripremio izložbu 70 godina u Papalićevoj-svoji na svome, u Galeriji Emanuel Vidović će biti izložba Dunav Rendić-slikar i boem, te u Podrumima Fragmenti prošlosti carske palače u Splitu.

Kao i u ostalim muzejima i galerijama biti će organizirana besplatna stručna vodstva za građane, dok će u Podrumima biti održana pedagoško-edukativna radionica za djecu.

Program Etnografskog muzeja počinje u petak u 18 sati izložbom Priča o soli i solarstvu, nastavlja se u 19 sati prezentacijom filmova u produkciji EMS- a, te predavanjima Deana Mršića i Božidarke Šćerbe Haupt. 

U Arheološkom muzeju će se točno u podne otvoriti izložba Avari i Slaveni južno od Drave. Izložba predstavlja arheološku građu koja pripada dvjema etničkim skupinama iz razdoblja koje se proteže od sredine 6. do sredine 9. stoljeća, a izložbeni postav potječe iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki. Autorice izložbe su Anita Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci. 

Uz izložbu će se održati i koncert komornog sastava Splitskih solista Glazbeni intermezzo od 19 do 20.30 sati.

Na program u Saloni organiziran autobusni prijevoz

U Saloni će se u 17 sati otvoriti Kuća Parać, tradicijska kuća sagrađena 1863. od kamena salonitanskog amfiteatra, u Tusculumu će, pak, u 18,30 sati biti otkrivena bista počasnog građanina Solina danskog arhitekta Ejnara Dyggvea koji je dugi niz godina sudjelovao u istraživanjima Salone, a sat vremena kasnije će se održati dokumentarna predstava Šetnja s don Franom Bulićem.

Autobus za Salonu kreće u 18 sati ispred Arheološkog muzeja u Splitu s povratkom u 21,30 sati.

Svi koji u petak u 15 sati dođu u Muzej hrvatskih arheoloških spomenika mogu ići u posjet crkvici sv. Jere i pustinjačkom stanu na Marjanu, dok će u 23 sata biti otvorena izložba Terenski dnevnik Arheološka istraživanja od 2020. do 2022. Na programu su još dvije izložbe i to Numizmatička zbirka Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i Crkvine-Cista Velika i izložba fotografija Zorana Alajbega.

Hrvatska udruga likovnih umjetnika organizira diskurzivne aktivnosti na izložbi koju otvaraju dan ranije, u četvrtak, u Salonu Galić.

U 20 sati će biti stručno vodstvo kroz izložbu 'She woke up and more', zatim razgovor s autoricom izložbe Marietom Vulić, a u 21, odnosno 22 sata će biti predstavljanje digitalnog arhiva virtualnih izložbi HULU produciranih u prošloj godini i predstavljanje audio vodstva kroz izložbu.

Stalni postav Malakološke zbirke Bakotić može se razgledati u Prirodoslovnom muzeju, kao i izložba Oblici kroz vrijeme-fosilna fauna, potom posterska prezentacija dijela aktivnosti tog muzeja na međunarodnim kongresima i simpozijima, te naposljetku video projekcija muzejskog dokumentarca Povijest Prirodoslovnog muzeja.

U Muzejima Ivana Meštrovića-Galerija Meštrović audio vodič za slijepe i slabovidne osobe

U Muzejima Ivana Meštrovića-Galerija Meštrović će se predstaviti audio vodič za slijepe i slabovidne osobe koji omogućuje osobama oštećena vida pristup informacijama o stalnom postavu Galerije Meštrović na njima pristupačan način. Od 16. do ponoć će biti otvorena i Galerija umjetnina koja organizira izložbe Nine Ivančić Retrospektiva i Denisa Butorca Noću je hladnije nego vani. Uz to će se održati i predavanje, otvorenje izložbe Rastavi, sastavi, nastavi uz performans Grešnice.

Hrvatski pomorski muzej na programu ima izložbu Zaboravljena Dalmacija 1. koja donosi razglednice, fotografije i dokumente iz privatne zbirke Igora Goleša i njegovih kolega kolekcionara. Predstavljenom građom obuhvaćeno je razdoblje od početka 19. stoljeća do 1960. godine.

Udruga RADDAR uz potporu Muzeja nad ulazom u Tvrđavu Gripe postaviti će instalaciju "PATERNITE, MATERNITE, NATALITE". U okviru projekta WRECKS4ALL realizirana je dvorana sa naočalama za proširenu stvarnost. Posjetitelji mogu virtualno zaroniti na devet podvodnih lokaliteta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te Crne Gore kao i pregledati dodatnih devet lokaliteta u 2D formatu.

Zbog ograničenog broja korisnika u dvoranu će se puštati 15 posjetitelja svakih pola sata počevši od 18 sati zaključno do pola sata nakon ponoći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater