Brazilske skladbe u pulskom INK

Pablo Rossi zaveo publiku južnoameričkim notama, a potom su kazalištem zavladale ovacije

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Pablo Rossi (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Pablo Rossi (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


PABLO ROSSI Brazilski pijanist nastupio je u pulskom kazalištu

Djela brazilskih autora, ali i romantične note

Vrstan cjelovečernji klavirski recital brazilskog pijanista Pabla Rossija održan je u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u utorak navečer, a u organizaciji Veleposlanstva Brazila u Hrvatskoj uz potporu Grada Pule.

Ovaj je glazbenik pokazao vrlo strastven nastup, donoseći dašak južnoameričke karizme i šarma te izvodeći i djela brazilskih skladatelja, uz neizostavne autore iz razdoblja romantizma. Publika ga je nagradila toplim, višeminutnim aplauzom i ovacijama te autor ih je nagradio s čak tri bisa.

U kratkom se govoru osvrnuo na sve one koji su omogućili ovaj koncert, uz riječi zahvale, te pohvalivši prirodne i kulturno-povijesne ljepote Pule.

Heitor Villa-Lobos (Rio de Janeiro, 5. ožujka 1887. – Rio de Janeiro, 17. studenog 1959.), bio je brazilski skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog. U svojim djelima, kojih ima više od 2.000, miješao je brazilsku narodnu glazbu s elementima europske. Rossi je prenio te elemente folklora, tradicije vrlo moćno i snažno, a tu je bio i hommage brazilskom skladatelju Edinu Kriegeru (1928.-2022.), koji je preminuo prije par mjeseci. Dakako, uz neizostavne Beethovena i Chopina, čije su romantične note zvučale posebno sugestivno.

Pablo Rossi, pobjednik 21st Nelson Freire National Competition for New Brazilian Talents 2003., gradi briljantnu glazbenu i umjetničku karijeru. Prvu nagradu, kao sudionik brojnih natjecanja za pijaniste, osvojio je sa sedam godina, a od se niz nagrada nastavio. Kao solist nastupao je s brojnim komornim i simfonijskim orkestrima, a u prethodnih pet godina održao je više od osamdeset recitala u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama, Africi i Južnoj Americi. Surađivao je mnogim istaknutim dirigentima današnjice te nastupao u značajnim europskim i svjetskim koncertnim dvoranama. Dobitnik je nekoliko značajnih pijanističkih nagrada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini