ZAGREB

Galerija 90-60-90: Izložba "Pejzaži" multimedijalne umjetnice Nives Sertić

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Multimedijalna umjetnica Nives Sertić na izložbi "Pejzaži", koja se otvara u utorak u zagrebačkoj Galeriji 90-60-90 Pogona Jedinstvo, predstavlja video instalaciju kojom posjetitelja potiče da uspori, a i propituje što je to pejzaž u suvremenoj umjetnosti.

Ta kontemplativna i atmosferična video instalacija uranja nas u makro i mikro okoliše mediteranskih, autorici intimno bliskih motiva, ističe se u najavi.

Dugim kadrovima i sporim ritmom žele potaknuti da od gledatelja ponovno postanemo promatrači, svoje okoline, sebe samih, ali i nevidljive spone koja postoji između ta dva (ne)odvojena entiteta, da usporimo i da se prisjetimo što je to vrijeme, zaboravljena dimenzija 21. stoljeća, napominje se.

Kako se dodaje, instalacija preispituje našu poziciju i percepciju naspram, te nudi moguće odgovore na to što je to pejzaž u suvremenoj umjetnosti - kako ga prikazujemo, što prikazujemo, te zašto i kako govoriti kroz ovu formu u ekološki kriznim vremenima i na toliko dozivanom pragu kraja antropocena.

Rad je nastajao protekle dvije godine na rezidencijalnim programima, i između njih, Atelieri Žitnjak: Atelier Živi! i Cite internationale des Arts Paris.

Umjetnički interesi Nives Sertić (1984.)  variraju od dugogodišnjih interdisciplinarnih projekata, do poetskih instalacija i performansa.  U recentnim radovima bavi se percepcijom i promatranjem okoliša te našeg odnosa s njim, a promatranje kao čin kontemplacije kao metodu koristi u svom radu niz godina. 

Od 2016. autorica je vizualnog identiteta festivala animiranog filma i stripa Supertoon u Šibeniku, dok je kao koautorica i multimedijalna suradnica radila na nagrađivanim dizajnerskim projektima kao što su Lipa pamti (2017), Ako te zaboravim...- Holokaust u Hrvatskoj 1941. - 1945. (2020.). Predavala je na Studiju dizajna Sveučilišta u Zagrebu i na POU Zagreb.

Izložba ostaje otvorena do 1. veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter