ZAGREB

Izložba "Kroz mulj i sluz..." u zagrebačkoj Galeriji na katu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Interaktivna izložba "Kroz mulj i sluz..." nizozemske umjetnice Maaijke Middelbeek, koja se otvara u četvrtak, 19. siječnja u zagrebačkoj Galeriji na katu, kroz svijet gljiva, bakterija, alga daje kritiku konzumerizma i pretjeranog stvaranja otpada.

Nakon otvorenja održat će se razgovor s autoricom, koja smatra kako su osjetila naše vrste ograničena, dok se odgovori možda kriju u nekim drugim svjetovima. 

Poseban fokus bit će na nedavno provedenom pokusu kojim je htjela proniknuti u način na koji gljive komuniciraju putem posebno napravljenog prototipa odijela što ga je nosila, a u kojem su bile naseljene kolonije gljiva. 

Pokus će se tijekom 2023. nastaviti, a znanstvenici i autorica nadaju se da će moći razumjeti kôd kojim se odvija komunikacija gljiva i vanjskog svijeta, najavljeno je iz KIC-a.

Maaijke Middelbeek (1979., Nijmegen), studirala je modu i tekstilni dizajn u Amsterdamu, a od 2015. živi u studiju-laboratoriju u Beču s različitim vrstama gljiva, algi i bakterija. 

Njezina vizualna umjetnost pokazuje organske procese kao što su vrenje, razgradnja gljiva ili fotosintetizirajuće alge, a rad sa živim organizmima i recikliranim materijalima visoko je ekološki osviještena umjetnička protureakcija na konzumerizam i neprestanu proizvodnju otpada i uništavanja svijeta i vremena u kojem živimo.

"Bio art Maaijke Middelbeek nije namijenjen očuvanju, već se bavi brigom i odgovornošću umjetnika i umjetnosti kao odraza življenja na ranjenom planetu", ističe se u najavi izložbe.

Posjetitelji izložbe će moći biti u interakciji s mikrorganizmima koji su u prostoru uzgajani nekoliko dana i uz autoričine upute osjećati kao gljive, uroniti u svijet bakterija te čuti zvukove procesa fotosinteze koji nastaju pomoću interaktivnog generatora kisika. 

Izložba će biti otvorena do 30. siječnja, kada se očekuje da će mikroorganizmi dospjeti u fazu raspadanja i neodrživosti u galerijskome prostoru.

Projekt rezidencije ostvaruje se uz podršku Austrijskog Kulturnog Foruma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum