ZAGREB

"Orašar" baletne trupe Ukrainian Classical Ballet 10. i 11. prosinca u Lisinskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon brojnih rasprodanih izvedbi 2019. i 2021. godine, balet "Orašar" baletne trupe Ukrainian Classical Ballet vraća se u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog 10. i 11. prosinca s čak četiri izvedbe i zvijezdom ukrajinskog klasičnog baleta Olesjom Šajtanovom u ulozi Klare.

"Orašar" je božićna bajka ispričana baletnom koreografijom jednog od najpoznatijih koreografa, baletnog majstora i laureata mnogobrojnih nagrada i međunarodnih priznanja Valerija Petroviča Kovtuna.

Tradicionalnoj Kovtunovoj koreografiji baletna trupa Ukrainian Classical Ballet, čiji su solisti zaslužni umjetnici Ukrajine te nositelji brojnih baletnih nagrada i priznanja, dala je moderniji izgled, pa tako kroz priču o djevojčici Marie koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar te s njime proživi čudesne dogodovštine u svijetu mašte, gledatelji uranjaju u bajkovit svijet uz čarobnu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog.

Baletna trupa Ukrainian Classical Ballet u svojem umjetničkom izražavanju čuva tradiciju klasičnog baleta, ali i spremno prihvaća elemente moderne koreografije. Većinu umjetnika toga vrhunskoga ansambla, poput velike baletne zvijezde Denisa Matvienka i njegove supruge Anastasije Matvienko, naša je publika već imala priliku gledati u baletima poput "Radio & Juliet", "Quatro" te "The Great Gatsby".

Ovogodišnji "Orašar" ponovno pleše glavna solistica Opere i baleta Narodnog kazališta Litve - Olesja Šajtanova, premijerno u Hrvatskoj u ulozi Klare.

Olesja Šajtanova diplomirala je 2013. godine na Kijevskoj državnoj baletnoj školi s počastima. Iste godine postala je solistica u Ukrajinskom nacionalnom opernom i baletnom kazalištu, a od 2016. glavna je solistica Litavskog državnog kazališta opere i baleta.

I ove godine "Orašar" baletne trupe Ukrainian Classical Ballet izazvao je velik interes publike, te su najavljene četiri izvedbe 10. i 11. prosinca u 16 i 20 sati. 

"Velika božićna bajka u Lisinskom, obogaćena uzbudljivim svjetlosnim i specijalnim efektima te novim domišljatim kostimima, zasigurno će i ove zime svima pružiti nezaboravan doživljaj. Čeka vas čarolija vrhunske plesne i umjetničku skupine u impresivnoj produkciji", poručuju iz Lisinskog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom