ZAGREB

"Danteov Pakao: Uprizorenje duše" za kraj godine premijerno u Teatru &TD

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Posljednja ovogodišnja premijera u Teatru &TD bit će, u ponedjeljak 12. prosinca, autorski projekt Marina Klišmanića i Karle Leko "Danteov Pakao: Uprizorenje duše", koji unutarnje putovanje koristi kao polazišnu točku za otkrivanje na koji se sve način pakao može prikazati danas.

"Na pola našeg životnoga puta / u mračnoj mi se šumi noga stvori", započinje Dante prvi dio svoje Božanstvene komedije, ujedno i najpoznatiji dio – Pakao. U kanonskom djelu talijanske književnosti autor kroz alegorijski pristup ističe društvene anomalije, ali i pitanje ljudske sudbine koja ostaje trajno zapečaćena odlaskom u zagrobni život.

Pakao je slika poroka koji su utkani u svakodnevicu, a koji vode u čovjekovu propast. Dante uz pomoć Vergilija koji ga vodi pokušava preduhitriti propast unutarnjim putovanjem.

Kako se ističe u najavi, upravo to unutarnje putovanje koje stoji iza alegorije ovog epa autorski tim predstave "Danteov Pakao: Uprizorenje duše" koristi kao polazišnu točku za otkrivanje na koji se sve način pakao može prikazati danas.

U vremenu u kojem živimo suočeni smo s vijestima koje nam se vrlo lako mogu učiniti toliko strašnima da nam se ponekad čini da je pakao već među nama.

Vodeći se specifičnošću vremena okrenuli smo se ljudskoj psihologiji i paklu kao stanju duha. U tom košmaru ljudske duše nit vodilja jest psihodramska metoda koja pojedinca suočava s proživljenim događajima. Kroz protagonista koji je opčinjen Danteovim djelom polako ulazimo u njegov unutarnji svijet, osobno putovanje koje polako raskrinkava najtamnije dijelove njegove duše.

Šuma u koju uprizorenjem Pakla zalazi postaje sve dublja i mračnija i iz nje više nema izlaza.

U predstavi glume Vid Ćosić, Dominik Dolenc, Filip Lugarić, Ružica Maurus, Lidija Penić-Grgaš, Kristijan Petelin, Lucija Rukavina, Marin Stević i Ema Šunde.

Režiju potpisuje Marin Klišmanić, dramaturginja je Karla Leko, svjetlo oblikuje Martin Šatović, kostime osmišljava Tina Spahija, a za glazbu je odgovoran Nikola Krgovič.

Premijera je 12. prosinca u Velikoj dvorani &TD-a s početkom u 20 sati. Reprizne izvedbe na rasporedu su 13. i 15. prosinca.

Projekt je realiziran u koprodukciji umjetničke organizacije RUPER i Teatra &TD Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom