ZAGREB

Predstavljen roman Marija Raguža "Posljednji tabu"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Roman hrvatskoga književnika i novinara Marija Raguža "Posljednji tabu", u kojem romansira alternativnu poratnu povijest, predstavljen je u srijedu u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Roman su predstavili povjesničar s Hrvatskoga instituta za povijest Josip Mihaljević, urednik knjige Zvonimir Despot, a dijelove romana čitao je dramski umjetnik Dragan Despot.

Radnja romana, istaknuo je Zvonimir Despot, događa se u Hrvatskoj 2000-tih godina. No, to nije današnja Hrvatska, nego hipotetska Hrvatska u kojoj je uspio "puč Lorković-Vokić" 1944. pa je NDH prešla na stranu saveznika, a hrvatski partizani i ustaše su sačuvali hrvatsku Državu koja je nakon rata krenula demokratskim putem, dodao je.

U takvim okolnostima, napomenuo je, javljaju se različita pitanja poput onoga, je li u takvoj državi kardinal Stepinac postao blaženik, koji je teritorij te države, gdje su završili Tito i Pavelić te bi li postojala velika dijaspora u Rusiji? U romanu se spominju neki stvarni događaji, a ima i dosta izmišljenih događaja, rekao je Mihaljević i pozvao čitatelje da to sami istraže.

Naglasio je kako je u romanu prikazan način funkcioniranja medija te dijelom pokazano kako djeluju političke stranke, kako se mladog čovjeka može manipulirati, kako se mladi čovjek, barem dijelom, može sam zaštititi ako shvati manipulaciju. 

Roman je na trenutke ozbiljan, ali, ocijenio je, ima ponešto i humora. Tematika alternativne povijesti nije nova književna vrsta, napomenuo je dodavši kako i u današnje vrijeme ima takvih romana, filmova i serija koje prati brojna publika.

Glavni lik romana je mladi novinar Hrvoje koji se želi oženiti svojom djevojkom Anom. Za to mu treba stalan posao i djevojčin pristanak. Konačno je uspio dobiti stalan posao pa kreće u prosidbu. No, to ne ide bez problema. Dobio je posao, ali i tešku novinarsku zadaću. Njegov glavni urednik, inače iskusni novinar, daje mu zadatak da istraži istinu o logoru Jasenovac. To je osjetljiva tema koja će mu donijeti dosta problema. Još više problema ima sa ženidbom jer roditelji nisu iste političke orijentacije, a vjerski i nacionalno nije sve kako bi željeli Hrvojevi roditelji.

Mario Raguž je rođen 1969. u Stocu. Urednik je i novinar na Hrvatskoj televiziji. Autor više desetaka emisija i dokumentarnih filmova, a scenarist je HTV-ove serije "Naši i vaši".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum