ZAGREB

Predstavljena knjiga Lade Martinac Kralj "Lajanje na svemir"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nagrađivana dramaturginja i književnica Lada Martinac Kralj predstavila je u utorak u Zagrebu svoju knjigu "Lajanje na svemir", roman za mlade smješten u povijesni okvir 60-ih godina prošlog stoljeća, kad je svemirska utrka bila na vrhuncu.

Knjigu je objavila Naklada Ljevak. Na predstavljanju u Društvu hrvatskih književnika urednica knjige Mejra Vindakijević kazala je kako je riječ o detekcijskom romanu s elementima krimića, ne slučajno smještenom u kontekst i vrijeme 60-ih godina prošloga stoljeća, u vrijeme Hladnoga rata.

U njemu autorica, uz majstorsku dramsku napetost i sjajan stil, nevjerojatno precizno prenosi okolnosti vremena bivšeg SSSR-a, rekla je Vindakijević. Roman "Lajanje na svemir" vrlo plastično pomaže suvremenim mladima bolje shvatiti to vrijeme, te kako se ono odražava na nas danas, ocijenila je.

Pisac i akademik Ratko Cvetnić istaknuo je kako knjiga obiluje fusnotama, koje pomažu približiti suvremenim mladima taj svijet, koji im je sasvim nepoznat. To je osobito bitno zbog opće sklonosti mijenjanja i prilagođavanja kolektivnog sjećanja, smatra Cvetnić.

Vrijeme u kojemu se odvija radnja romana su 1960-e godine, poznate po globalnoj utrci za osvajanje svemira. Glavna protagonistkinja je četrnaestogodišnja Marina, učenica osmog razreda. Ona postupno otkriva istinu o ulozi pasa lutalica za čije je šetnje zadužena. Shvaća da će se među njezinim četveronožnim prijateljima odabrati budući svemirski putnici.

Mučena spoznajom da je prvi pas u svemiru, kujica Lajka, bio svjesno žrtvovan, Marina se pita o opravdanosti (zlo) upotrebe životinja u znanstvene svrhe i može li uopće vjerovati odraslima da će se njezini psi sretno vratiti iz svemira.

"Najveća je vrijednost ove knjige što vrlo psihološki i literarno uvjerljivo, bez tezičnosti, daje jedno dijete koje na ulasku u zrelost nastoji krhotine svog svijeta ponovo sastaviti u neku vrstu cjeline", rekao je Cvetnić.

Lada Martinac Kralj (1960.) bavi se dramskim pisanjem i pisanjem za djecu. Dobitnica je niza nagrada, među kojima čak četiri nagrade Mali Marulić za dječji dramski tekst. Objavila je slikovnicu kratkih priča za djecu "Oblačkove igre" (2003.), knjigu drama "Odluka – drame i epilozi" (2012.), te roman za djecu "E, baš mi se pjeva" (2020.). Pojedinačni dramski tekstovi uvršteni su joj u knjige "Antologija ratne drame 1991. – 1995." (2011.), "Kazališni igrokazi za djecu XXI. Stoljeća" (2005.) i "Dramaturgija lutkarskog kazališta" (2018.). Dramski tekstovi igrani su joj u kazalištima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Virovitici. Autorica je brojnih radijskih drama, radijskih dramatizacija i dokumentarnih radijskih drama, te je suscenaristica televizijske igrano- dokumentarne serije "Tin – 30 godina putovanja".

Odabrane dijelove iz knjige čitali su glumci Alma Prica i Alen Šalinović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini