ZAGREB

Peterlićev klasik hrvatske filmologije besplatno online

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige još jedan domaći filmološki klasik, „Pojam i struktura filmskog vremena“ Ante Peterlića.

Utemeljitelj hrvatske filmologije svoj je prvi teorijski naslov objavio još 1976., a u novom besplatnom elektroničkom izdanju projekta BEK ta svojevrsna „početnica za filmsko vrijeme“ ponovno postaje dostupna čitateljskoj publici..

Ante Peterlić kultna je osoba povijesti kinematografije – obično ga nazivaju ocem i osnivačem filmologije u Hrvatskoj, bio je karizmatičan predavač, briljantan esejist i omiljeno lice s TV-ekrana, u vrijeme kada je televizija bila uvjerljivo najutjecajniji medij, kažu iz Društva.

Peterlić je bio i redatelj „Slučajnog života“, glavni urednik „Filmske enciklopedije“ i nepokolebljivi zaštitnik umjetnosti, kulture i novih generacija, dodaju.

Svojim doktoratom otvorio je neke nove putove na hrvatskim sveučilištima, baveći se jednom od temeljnih tema čitavog medija filma i čitave filmske umjetnosti. 

"To je za njega bilo tipično, volio je postavljati temelje i graditi infrastrukturu proučavanja filma, kako bi njegovi učenici, diplomanti, magistranti ili doktorandi (Turković, Majcen, Kukuljica, Marković, Pavičić, Gilić, Kragić, Paulus...) mogli nastaviti svojim putem u proučavanju i promociji najutjecajnije umjetnosti 20. i 21. stoljeća", napominju. 

Dio tog materijala Peterlić je kasnije razradio i uključio i u poznate „Osnove teorije filma“, no ova je knjiga samostalna cjelina, starija od čuvenog teorijskog udžbenika, veoma uspješan pokušaj da se objasni pojam i priroda filmskog vremena.

Knjiga je objavljena uz financijsku podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum