ZAGREB

Programa "Književnost i film - kratki" u Hrvatskom državnom arhivu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski državni arhiv će u četvrtak u okviru programa "Književnost i film - kratki" prikazati kratke hrvatske filmove nastale prema književnim predlošcima u posljednjih šezdesetak godina.

Ovotjedni Filmski četvrtak HDA bavi se prezentacijom  književnosti u hrvatskom filmu , a osvrt na program i temu nakon projekcije dat će filmski kritičar Josip Grozdanić. 

"Film kao umjetničko djelo nedvojbeno je povezan s književnošću gotovo od svojih početaka – kako temom tako i strukturom pripovijedanja priče", napominje se u najavi.

Kako se podsjeća, prvim filmskim autorima Biblija je bila česta inspiracija, a potom su uslijedila i druga književna djela. Na ovim prostorima "Grička vještica" Marije Jurić Zagorke još je davne 1920.  godine bila inspiracija Hinku Nučiću za filmsku adaptaciju.

Prikazat će se animirani filmovi "Osvetnik" (1958.) Dušana Vukotića i "Šagrenska koža" (1960.) Vlade  Kristla i Ive Vrbanića te igrani "Pravda" (1962.) Ante Babaje i "Sjena na suprotnom zidu" (1977.) Brune Gamulina.

Program je priredio viši filmski arhivist Mladen Burić, a filmovi su dio zbirki Hrvatske kinoteke, filmskog odjela Hrvatskog državnoga arhiva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater