RIJEKA

Na 9. festivalu studentskog filma u Rijeci 40 filmova u konkurenciji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na 9. Međunarodnom studentskom filmskom festivalu (STIFF) u Rijeci od 24. do 27. studenoga prikazat će se 40 filmova u konkurenciji za nagrade, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Rijeci.

Umjetnička direktorica festivala Maša Drndić navela je da je na natječaj pristiglo 700 filmova iz cijelog svijeta. Filmove u konkurenciji odabrale su ona, Sendi Bakotić i Marta Ban. Uz te filmove, prikazat će se i pet filmova izvan konkurencije, djela riječkih autora nastala u sklopu radionice Filmaktiva. Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je temi Igra, kao pozitivnoj perspektivi u današnjem svijetu, sa željom da se filmom i umjetnošću borimo protiv destruktivnih i paralizirajućih osjećaja.

Natjecateljski filmovi podijeljeni su u 11 programskih cjelina. Na kraju festivala dodijelit će se nagrade najboljim filmovima u tri kategorije - za animirani, dokumentarni i igrani film, kao i nagrada publike. Žirije u svakoj kategoriji čine po tri člana, jedan iz svijeta profesionalnih filmaša i producenata, jedan pobjednik proteklih izdanja festivala i jedan student riječkoga sveučilišta. Tako će pobjednika u kategoriji igranog filma odabrati Nadia Cvitanović, Tomasz Sliwinski i Nina Damjanović, u kategoriji dokumentarnog Jelena Androić, Jasmina Beširević i Anja Matić a najbolji animirani film odabrat će Martina Meštrović, Natko Stipaničev i Laura Čulek.

Među filmovima u konkurenciji su djela studenata prestižnih filmskih akademija koji su osvajali brojne nagrade te sudjelovali na važnim filmskim festivalima, istaknuto je.

U sklopu festivala je multidisciplinarna međunarodna izložba "all GAME no PLAY" kustosice Elene Apostolovski. Okupljene međunarodne umjetnice i umjetnici predstavljaju raznolike pogleda na to što znači biti čovjek u umjetnom okruženju i predlažu nam kako graditi zajednicu surađujući, a ne natječući se, dok igramo igru supostojanja, navodi Apostolovski.

STIFF podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija, zaklade Stroom den Haag i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini