ZAGREB

Premijera dokumentarca Mile Turajlić na prestižnoj IDFA-i

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dugometražni dokumentarni film Mile Turajlić "Dosje Labudović", hrvatska koprodukcija, imat će svjetsku premijeru u glavnoj konkurenciji prestižnog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, koji se održava od 9. do 20. studenoga.

Glavni producent filma je kuća Poppy Pictures iz Srbije, a film je nominiran i za posebnu nagradu Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award koja se dodjeljuje naslovima iz raznih sekcija festivala, a koju dodjeljuje međunarodni žiri, izvijestio je HAVC. 

Hrvatski koproducenti Vanja Jambrović i Tibor Keser iz Restarta kažu kako Turajlić često kao polazište uzima davno zaboravljeni arhiv koji leži zanemaren u nekom filmskom arhivu, pitajući se se kroz svoje filmove što nam danas može ispričati ta arhiva i kakvo ima značenje za suvremeni društveni kontekst. 

U ovom filmu se fokusira na šezdesete godine i priču o Pokretu nesvrstanih, dekolonizaciji i Alžirskom ratu za nezavisnost, kroz priču i bogati filmski arhiv Stevana Labudovića, dugogodišnjeg osobnog Titovog snimatelja.

Osim koproducenata, od hrvatske ekipe, na "Dosjeu Labudović" radili su i Barbara Matijević, kao savjetnica na scenariju te Dragan Đokić, kao autor animacije. Film se djelomično snimao i u Rijeci. 

U festivalskom programu Best of Fests prikazat će se  "Novi imperij" Anne Shishove i koproducenta Siniše Juričića (Nukleus Film), koji prati 17-godišnju Anyu koja je sanjala o tome da život u Rusiji učini boljim, no u ožujku 2018. uhićena je i zatvorena pod izmišljenim optužbama za ekstremizam. Tri godine kasnije, njezina se majka i dalje bori da dokaže kćerinu nevinost.

Film je dosad prikazan diljem svijeta, a na IDFA-i je u fazi razvoja u okviru IDFA Foruma osvojio nagradu za najbolji grubi šnit.

Oba filma nastala su uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

IDFA je najveći svjetski festival dokumentarnih filmova koji svake godine prikazuje preko 300 naslova. koji govore o životu diljem svijeta. Jedna od članica žirija glavnog natjecateljskog programa njegovoj ovogodišnjeg, 35. izdanja je i Vanja Kaluđerčić, direktorica Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater