ZAGREB

Završio 16. PSSST! Festival nijemog filma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svečanom dodjelom nagrada u subotu završio je 16. po redu PSSST! Festival nijemog filma koji se tijekom tri dana održavao u Centru za kulturu Trešnjevka.

Ocjenjivački sud natjecateljskog programa u sastavu: Karla Lončar, Božidar Trkulja i Ante Zlatko Stolica nagradu Veliki Brcko dodijelio je filmu "Sok" mlade njemačke redateljice Mone Keil.

"Vješto koristeći tehniku stop-animacije autorica je stvorila originalan i zaokružen svijet, osebujan ekosustav koji bombardira naša osjetila. U njemu nalazimo groteskna stvorenja nalik jezicima i parazitskim paučnjacima - organima i bićima koji najčešće obitavaju u prostoru skrivenog. Međutim, redateljica ih u ovome filmu razotkriva te smješta u iznimno začudan kontekst, zbog čega se stvara doživljaj 'ulaska' u zonu zabranjenog, zastrašujućeg i perverznog", stoji u priopćenju.

Kako navode, cjelokupan dojam pojačala je i izvedba benda "Sunrise Session", dajući glas nijemim "jezicima", kao i njihovoj tihoj, ali dramatičnoj dijalektici sa simbiotskim nametnicima, čime se dodatno dočarala filmska mijena sline, safta i soka.

Nagradu publike osvojio je španjolsko-argentinski film "Petlja" (Loop), Pabla Polledrija (2021.).

U natjecateljskom programu prikazano je 18 kratkometražnih filmova. Sve projekcije su uživo pratili vrhunski glazbeni improvizatori – Vitomir Ivanjek na klaviru i bend "Sunrise Session".

Natjecateljski program sadržavao je razne stilove, rodove, žanrove i filmske tehnike iz 11 svjetskih zemalja: Rusije, Hrvatske, Egipta, Španjolske, Njemačke, Argentine, Bugarske, Belgije, Velike Britanije, Slovenije i Maroka. Prijavljeni filmovi i ove su godine stilski bili jako heterogeni – od nijemih burleski preko klasičnih igranih filmova do avangardnih filmskih eksperimenata i inovativnih animatorskih postupaka, priopćili su organizatori u subotu.

Glavna nagrada PSSST!-a posvećena je liku i djelu prvog hrvatskog nijemofilmskog junaka iz filma Brcko u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum