ZAGREB

Uz 25 godina Factuma filmska večer u Dokukinu KIC

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Večer Factumentaraca održat će se 4. studenog u Dokukinu KIC, uz slobodan ulaz, u povodu 25 godina postojanja i djelovanja produkcijske kuće Factum.

U okviru te produkcijske kuće dosad je ostvareno gotovo 90 dokumentaraca koji su prikazani na više od stotinu filmskih festivala i koji su osvojili čitav niz prestižnih međunarodnih nagrada, a Večer Factumentaraca donosi tri naslova.

Aldo Tardozzi se u svom filmu "Terra roza" okrenuo svijetu Brankice i Tita, ljudima koji su u mirnoj osami malog istarskog mjesta stvorili svoj svijet ispunjen ružičastim slikama, ružičastim namještajem i ružičastim zidovima.

Film je 2000. nagrađen za najbolju režiju i najbolju glazbu na Danima hrvatskog filma, podsjeća se u najavi.

Primjer Factumovog autorskog filma je "Jurić: Tvrđa 1999." Zvonimira Jurića, u kojem se isprepliću povijest, sadašnjost, stvarnost i fikcija, donoseći redateljev osobni pogled na čuvenu osječku Tvrđu. 

U Motovunu je proglašen najboljim hrvatskim dokumentarnim filmom.

Film "Razorubičenje" Domagoja Matizovića i Igora Zelića bavi se tzv. bijelom kugom, odnosno depopulacijom ruralnog dijela zemlje. 

U sklopu programa održat će se razgovor s redateljima Aldom Tardozzijem i Zvonimirom Jurićem te producentom Nenadom Puhovskim. 

Razgovor će moderirati filmski kritičar i producent ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of