ZAGREB

Kino na rubu u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Programski filmski ciklus Muzeja suvremene umjetnosti Kino na rubu u okviru bloka 'Iz rakursa kreativne zajednice' u srijedu će ugostiti filmove Kreativnog sindikata, Martinu Meštrović i Marka Meštrovića.

Moderator Daniel Šuljić s njima će razgovarati o nizu tema, među ostalim, o tome kako i koliko autori unutar kreativnih zajednica mogu pomoći jedni drugima, kako je biti animator - dokumentarist, a kako animator osobnih vizija i snova, jesu li filmski autori, posebno animatori, i glazbeno nadareni. 

Program Kino na rubu, uz besplatan ulaz predstavlja suvremene hrvatske autore, umjetničke organizacije, obrazovne institucije i producentske kuće koji djeluju na rubu filmskog roda, prolazeći kroz eksperimentalni, animirani, dokumentarni i igrani film.

Kako istražuje primjere imanentne povezanosti i međuodnosa likovne i filmske umjetnosti, radove koje program donosi karakterizira naglašen likovni izraz, snažni autorski postupci, slobodniji narativni pristup, raznolikost umjetničkih izričaja.

Do kraja studenog slijede projekcije filmova i razgovori s producenticom i direktoricom Bonobostudija Vanjom Andrijević, potom s autorima Ivanom Ramljakom i Antom Zlatkom Stolicom te Vladislavom Kneževićem.

Filmovi Danijela Žeželja uz izložbu "Svjetlocrno"

MSU u povodu izložbe "Svjetlocrno" 5. studenog predstavlja animirane filmove Danijela Žeželja "Different Bunny", "Fibonacci Bread", "Thousand", "A world of wonder"", "Crvenkapica Redux" i "Motivi".

U središtu Žeželjeva filmskog opusa nerijetko se nalaze likovi s margine, lijepi gubitnici, fiktivni likovi koji, bez riječi i isključivo posredstvom animacije, pripovijedaju priče o životima u distopijskim velegradovima, napominje se u najavi.

Svaki crtež postaje svojevrsni palimpsest koji čuva tragove prethodnih poteza kako bi se naglasila netrajnost i nestalnost prizora, provizornost trenutka a što Žeželj često ističe kao važan element u analizi njegova umjetničkog stvaralaštva, dodaje se.

Uz autora, o njegovim  filmovima govorit će filmski kritičar Boško Picula i Leila Topić, kustosica izložbe "Svjetlocrno", koja će biti otvorena do 20. studenoga, u Black boxu MSU-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini