ZAGREB

12. Večeri udaraljkaša u Križevcima od 9. do 11. rujna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Večeri udaraljkaša u Križevcima, 12. po redu, koji će okupitit najistaknutije glazbenike na udaraljkama iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, održava se od 9. do 11. rujna, najavili su u srijedu organizatori, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci i Udruga P.O.I.N.T. iz Križevaca.

Festival ponajboljih glazbenika na bubnjevima, timpanima, vibrafonu, marimbi i ostalim sličnim instrumentima ove godine planira održati tri koncerta i dvije radionice, među kojima je i hrvatska premijera koncerta Od Straha do Ultimatuma Darka Karlečika iz Novog Sada.

Koncerti se održavaju na otvorenom, u atriju Likovne galerije Križevci, u slučaju kiše u Koncertnoj dvorani Glazbene škole, a radionice u Glazbenoj školi.

Festival otvara koncert učenika Glazbene škole Alberta Štrige Križevci pod vodstvom Štefana Đurkovića, te Glazbene škole Vatroslav Lisinski iz Beograda pod ravnanjem Nevene Đorđević.

Subotnji program započinje bubnjarskom radionicom Uloga bubnjara u bendu, koju vodi Robert Jambrušić, a za središnji događaj bit će koncert Od Straha do Ultimatuma Darka Karlečika.

Ideja je da koncert obuhvatiti što veći spektar solističkog izvođaštva na udaraljkama, tako da se na repertoaru nalaze djela za marimbu, vibrafon, set udaraljki i mali bubanj. Sve kompozicije su, u tehničkom i interpretativnom smislu, izuzetno zahtjevne, ali isto tako i atraktivne, kaže se u priopćenju. 

Darko Karlečik akademski je glazbenik iz Novog Sada, zaposlen na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu kao viši stručni suradnik na predmetu Udaraljke i kao profesor udaraljki u Glazbenoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu. Nastupao je s mnogim orkestrima iz Srbije i inozemstva, u Europi i svijetu u najpoznatijim koncertnim dvoranama.

U nedjelju u podne je udaraljkaška radionica Jake Strajnara iz Škofje Loke - Osnove sviranja cajona, a koncertom At the Party studenata Muzičke akademije iz Zagreba s mentorom profesorom Markom Mihajlovićem zatvara se 12. VUK.

Pokrovitelji 12. Večeri udaraljkaša su Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, a sponzori Kala voda, Križevačka pivovara i Vinarija Korenko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater