ZAGREB

ZFF: Deset novih filmova za 20. izdanje Kockica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


ZFF-ov nacionalni natjecateljski program kratkog metra "Kockice", posvećen autorima koji još nisu snimili dugometražni film, u svom 20. izdanju donosi deset novih uradaka.

Selektor "Kockica" Vladimir Gojun kaže kako je najveća nagrada i satisfakcija tom programu što će se na slavljeničkom izdanju Zagreb Film Festivala u glavnom natjecateljskom programu prikazati filmovi čak četiri autora koji su svoje prve filmske korake i uspjehe ostvarili upravo u njemu.

Po njegovim riječima, ovogodišnji program spontano je nametnuo jednu vrstu tematske homogenosti koja se provlači kroz svaki od natjecateljskih filmova. "Ova godina je bila produkcijski iznimno bogata, raznovrsna i vizualno izazovna te je uslijed toga i slaganje programa trajalo dulje nego inače". 

Kako je najavio, program donosi nove uratke nekih prethodnih laureata te natjecatelja Kockica, kao i nove, dosad neotkrivene mlade autorice i autore.

Od već poznatih imena u programu ono je Josipa Lukića, redatelja filmova "Minjonja njanjonja" (ZFF 2015.), "Južno voće" (ZFF 2019. – posebno priznanje) i "Devet mjeseci" (ZFF 2020.). On ove godine s koredateljicom Klarom Šovagović predstavlja film "Nije zima za komarce", te Rine Barbira koji je za svoj redateljski prvijenac "Druker" nagrađen Zlatnim kolicima za najbolji hrvatski film na ZFF-u 2019., a ove godine predstavlja film "Zof".

Povratnici su i Jakov Nola (Kontraofenziva – ZFF 2017. – posebno priznanje; Kućica – ZFF 2019.), koji sad predstavlja kratki film "Badnjak", Bojan Radanović (Prije mraka – ZFF 2016. i Slova – ZFF 2019.). koji stiže s filmom "Fender" te Andrija Tomić (Tuđa posla – ZFF 2021.) koji predstavlja "Muškiće".

Prvi put sudjeluju Ante Storić s "Kratkom pričom o Trogiru", Matej Matijević s filmom "Boca de Ferro", Martina Marasović, koja predstavlja film "Moj Nikola", Ana Šiškov s "Nije pristojno plesat po grobu" te grupa autora filma "Aj čujemo se".

Izvan konkurencije prikazat će se debitantski kratkometražni film glumice i scenaristice Lane Barić, "Snjeguljica". 

Najbolji film dobiva skulpturu Zlatna kolica i 15 tisuća kuna koju osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja i ZFF.

Kako su u Kockicama proteklih 20 godina premijerno prikazana kratkometražna ostvarenja danas etabliranih filmaša, taj se program smatra jednom od najznačajnijih platformi za promociju mladih talenata u Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum