Predstavila novu knjigu priča

SNJEŽANA AKRAP SUŠAC O svakodnevnim temama i mislima na ironičan način

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Riječ je o novoj zbirci kratkih priča ove pulske autorice koja je naslovljena "Snjeguljica ne jede jabuke", gdje autorica ironično, zabavno, a ponekad i autoironično progovara o raznim temama iz naše svakodnevice

  

Kiši i lošem vremenu unatoč, knjiga pulske autorice Snježane Akrap Sušac predstavljena je preksinoć pred publikom dobro popunjenom Galerijom Cvajner. Riječ je o novoj zbirci kratkih priča ove pulske autorice koja je naslovljena "Snjeguljica ne jede jabuke", gdje autorica ironično, zabavno, a ponekad i autoironično progovara o raznim temama iz naše svakodnevice.

Voljena profesorica

Predstavljanje je održano uz performans, u biti cijelo je predstavljanje bio performans u režiji Branka Sušca, gdje je predstavljače i samu autoricu dočekivala djevojka s košarom jabuka, na što su svi odgovarali "hvala, ne jedem jabuke".

- Snježana Akrap Sušac je divna osoba, voljena profesorica, i od srca joj čestitam na uspjesima. Vrlo brzo nakon prethodne, objavila je i ovu novu knjigu. Poezija, proza, knjige za djecu, autorica je zbilja svestrana, u ovoj knjizi donosi razne tematske i interesne sfere, a knjigu prate inteligentni crteži Zorana Petrušića, koji je i autor naslovnice. I sami crteži donose posebnu priču koja se sjajno uklapa s njezinim kratkim pričama, gdje predstavlja i apsurd svakodnevice, s autobiografskim momentima, ali koji se mogu odnositi na sve nas, kazala je povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner.

Ona je istaknula i da priče Snježane Akrap Sušac imaju poveznicu sa svjetovima bajki, ali na posve drukčiji način, bez analiziranja bajki, već samo kao polazište.

Potom su priče čitali Andrea Joksić te Davorka Smoljanić, Maja Gregorović i Ingrid Pajković, prikazavši da se radi o raznolikim temama. Premda se naslov knjige odnosi na svjetove iz bajki, tu nema sretnih završetaka, a autorica na svoj već prepoznatljiv način prikazuje lica i naličja, kao i protagoniste naše zbilje.

Poglavlja su naslovljena "Urbi et orbi", "Bumerang", "U ladicu se sve može strpati", "Žureći, izgubila sam sebe" i "Nešto posve osobno".

Intimistička proza

Istaknuto je i da su njezine priče nešto između kratkih eseja i intimističke proze, a na trenutke i poput pjesama u prozi.

Sama autorica izrekla je riječi zahvale svima onima koji su sudjelovali u realizaciji knjige, te posebno Gradu Puli na pomoći za tiskanje ovoga djela. Promociji je bio prisutan i pulski dogradonačelnik Robert Cvek.

Snježana Akrap-Sušac profesorica je hrvatskog jezika u pulskoj Strukovnoj školi i autorica nekoliko knjiga za djecu te zbirke poezije za odrasle. Režirala je nekoliko poetskih performansa.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom