"ZNAM GDJE MI JE MJESTO"

Knjiga kratkih priča Snježane Akrap Sušac: DOPADLJIVA RAZMIŠLJANJA O LJUDIMA I POJAVAMA


"Znam gdje mi je mjesto", naziv je knjige kratkih priča, lirskih i sugestivnih Snježane Akrap Sušac, autorice koja je u posljednje vrijeme vrlo aktivna i koja je objavila čitav niz knjiga u svega nekoliko godina. "Kule u oblacima", "Nitko nas neće u 'borši' nositi", "Gospoda biraju", "Tko je tu lud", "Jesmo li opet u raju? (Gole priče):" nazivi su poglavlja ove knjige gdje se autorica predstavila s do sada svojim najzrelijim uradcima.

Ovdje uz osobna razmišljanja prikazuje društvene pojave iz svijeta oko nas, ulazeći pri tome na suptilan i lirski način u razne tematske i interesne sfere kao pažljiva promatračica ljudi i pojava oko sebe. Ona to čini simbiozom poetskog i proznog, uvijek vrlo nadahnuto, a ponekad i ironično, ovisno o kontekstu. U ovome svom djelu predstavlja šaroliki spektar osjećaja i misli, pokazujući da zna pisati s lakoćom.

Ona i on

Tema njezinih uradaka su tako primjerice jedan sretan brak, kako su Ona i On nekada bili sretni, sada su kao mačka i pas, "a trebalo je završiti: I živjeli su sretno… Poruka: Ni bajke nisu što su nekad bile".

Saznajemo i kakvi su bili Apolon i intelektualka, nešto o palamuđenju, "ali i o tome da zrcalo ne laže, ljubavi". Protagonistkinja je i jedna posve neobična vjeroučiteljica, a analizirana je i poveznica između smrti i televizije.

Autorica spaja naizgled nespojive pojmove, stvari, običaje, ljude, uz svoja suptilna promišljanja, uvijek vrlo nadahnuto, pa i ironično. Pažljiviji će promatrač moći uvidjeti na trenutke i homodijegetsku naraciju gdje se između Snježane-pripovjedačice i protagonistkinje uradaka može staviti znak jednakosti, a drugi put to je sve fikcija, gdje se mijenja granica između fiktivnih i stvarnih događaja, činjenica i misli.

- Snježanina poezija, kao i proza je iskrena, lako se čita, pitka, svi nakon čitanja se osjećaju puno bolje, ona je hrvatska književnica koja nikada nije zaboravila svoj zavičaj, te svoju Boku kotorsku ne nosi samo u srcu, već puno radi i na promociji i približavanju kultura tih zavičaja i to čini poezijom, prozom, radom s mladima, na razne načine, kazao je Fredi Tripović u ime Bokelja Istre prilikom predstavljanja ove knjige.

I zbilja, i u ovoj su knjizi prisutne obje njezine domovine, čak i kada to nije direktno navedeno nego kada se to dade iščitati između redaka.

Lirski subjekt

U ovim uradcima se zrcali i lirski subjekt koji je ženstven, ima tu i dosta razmatranja, analize, introspekcije, a posebno je dopadljiva ironija, naročito kada je suptilno izrečena.

Snježana Akrap-Sušac profesorica je hrvatskog jezika u pulskoj Strukovnoj školi i autorica je nekoliko knjiga za djecu te zbirke poezije. Prema izboru Ministarstva kulture godine 2015. njena je knjiga predstavljala hrvatsku dječju književnost na Festivalu dječje knjige u Bologni. Napisala je dvije knjige za djecu, u suradnji s Feodorom Gubaš Štifanić, te potom i pjesničke zbirke.

Autorica ilustracija u knjizi je Mirna Vuletić-Petrušić, a ilustracije stvaraju posebno sugestivnu cjelinu s književnim dijelom knjige.(Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter