ZAGREB

Škola u kinu dosad imala više od stotinu tisuća posjetitelja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Školu u kinu, dugogodišnji projekt riječkog Art-kina namijenjen približavanju filmske umjetnosti djeci i mladima, imala je od osnutka prije dvanaest godina do danas više od stotinu tisuća posjetitelja.

Projekt je zamišljen kao nadopuna nastavi medijske kulture u riječkim osnovnim školama s ciljem osvješćivanja, promicanja i razvoja filmske kulture kod spomenutog uzrasta, s vremenom je proširen na vrtiće i srednje škole, a odnedavno, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, dostupan je i online.

"Osnovna ideja projekta je potaknuti djecu i mlade da filmove gledaju na velikom platnu, u tišini i mraku kino dvorane, kako bi sama recepcija filma bila kvalitetnija", ističu iz Art-kina.

Skretanjem pažnje na pojedine elemente filmskog jezika želi se kod djece razviti sposobnost razumijevanja, analize i vrednovanja filmskih sadržaja, a prikazivanjem raznih filmskih primjera razviti selektivnost pri odabiru filmova. 

"Cilj Škole u kinu je da generacije djece koja sudjeluju u programu jednoga dana ne budu samo pasivni konzumenti filmskih sadržaja već osviještena i educirana filmska publika", dodaje se.

Program za dječje vrtiće uključuje kratkometražne animirane filmove recentne domaće i europske produkcije; za osnovne škole nadovezuje se na teme iz Kulture i medija, a za srednje škole omogućuje koreliranje nastave iz raznih predmeta s filmovima na programu.

"Iako je jedan od temeljnih ciljeva programa Škola u kinu poticanje gledanja filmova u kinu, u ovim novonastalim okolnostima Art-kino pokušava naći jednostavno rješenje koje će omogućiti gledanje kvalitetnih filmova i putem drugih medija, a sve u cilju zadržavanja kontakta sa školama i učenicima, učenja o filmu te kontinuiteta ovog programa",  rekla je savjetnica za dječje programe Art-kina Barbara Zupičić. 

Po riječima ravnateljice Art-kina Slobodanke Mišković, Škola u kinu ima za cilj razvoj filmske pismenosti kod djece i mladih,  educirati  ih kao informirane gledatelje, a ne pasivne konzumente te promicati pozitivne društvene vrijednosti kao što su društvena inkluzija, ravnopravnost, solidarnost, demokracija i poštivanje različitosti.

Tijekom prošle godine Školu u kinu je u kino dvorani i online posjetilo ukupno 8117 gledatelja - održano je  55  projekcija u dvorani uz 4985 gledatelja, a online varijantu programa je u posljednja tri mjeseca 2020. konzumiralo 3132 gledatelja.

Prikazano je sveukupno 83 naslova svih filmskih rodova (animirani, igrani i dokumentarni), od čega 42 domaća naslova. Najgledaniji filmovi bili su "Dnevnik Diane Budisavljević", "Nevjerojatna priča o divovskoj kruški", "Gordon i Paddy", "Haker", kratkometražni animirani filmovi Ivane Guljašević Kuman.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini