PULA

Skladatelj pjesme "Krasna zemljo Istro mila" Matko Brajša Rašan dobio monografiju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Monografija posvećena poznatom skladatelju, zborovođi iz Pićna, skupljaču hrvatskih narodnih napjeva Istre Matku Brajši Rašanu, najpoznatijem kao autoru istarske himne "Krasna zemlji Istro mila" predstavljena je u srijedu u  Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli. 

Matko Brajša Rašan (Pićan 1859. - Nova Ves, Zagreb 1934.) pripadao je najznamenitijim Istranima svojeg vremena koji su branili, čuvali i štitili hrvatski nacionalni duh za burnih vremena talijanizacije Istre. 

Osim monografije "Matko Brajša Rašan", u povodu 160. godišnjice skladateljeva rođenja večeras je predstavljena  i zbirka notnog izdanja "Mažurano moja". 

Govoreći o monografiji i zbirci,  autori Mirjana Grakalić, Ivana Paula Gortan-Carlin i Andrej Bader istaknuli su da je riječ o iznimno važnim publikacijama koje predstavljaju doprinos za nove i buduće generacije. Monografija je tiskana u 500 primjeraka, a autori su istaknuli kako je ona nastala sa željom da se na jednom mjestu cjelovitije i sustavnije obradi život i djelo poznatog istarskog skladatelja, te ključne istarske glazbene ličnosti na prijelazu u 20. stoljeće.

U monografiji se ističe skladateljski opus Matka Brajše Rašana, koji je skladao velik broj kompozicija svjetovne i crkvene glazbe a u zadnjem poglavlju popisano je 315 njegovih skladbi, zajedno s podacima kada su nastali te gdje su sada pohranjeni.

Autori su naglasili da je od iznimne važnosti njegov pionirski rad na sakupljanju i melografiranju istarsko-primorskih narodnih napjeva čakavskoga govornog područja. Osim što je skupljao i zapisivao narodne napjeve, Brajša je prvi pristupio harmonijskoj nadgradnji tonske strukture narodnih napjeva koja se ne podudara ni s jednom tradicionalnom ljestvicom - durom, molom ili starim načinima. No, kako je rečeno, još uvijek je nepoznata sudbina dijela popisane Brajšine glazbene ostavštine, a želja autora je da ova monografija posluži kao poticaj i drugim istraživačima da upotpune monografiju.

Matko Brajša Rašan je također i autor filološko-povijesnih i filološko-matematičkih rasprava, pisao je o glazbenicima, propagirao je glazbu, organizirao koncerte, vodio zborove i tamburaški orkestar.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica najavio je da će se monografija podijeliti svim istarskim školama i knjižnicama.

Večerašnje predstavljanje je održano pod pokroviteljstvom Istarske županije te Muzičke akademije u Puli i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile čiji u solisti i Akademski zbor nastupili u glazbenom djelu programa. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini