ZAGREB

“Prasica”, slovenska komedija o milenijalcima dolazi u hrvatska kina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


“Prasica”, slovenska komedija o milenijalcima redateljice Tijane Zinajić premijeru će imati u četvrtak,  9. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice u Splitu, nakon čega će se prikazivati i u drugim hrvatskim kinima. 

U Splitu se prikazuje u sklopu europskog projekta Kino magistrala, a na projekciji će gostovati i filmska ekipa iz Slovenije. Ekipa dolazi i na riječku svečanu projekciju u Art-kino Croatia 14. lipnja, najavio je u ponedjeljak zagrebački distributer Hulahop. 

Tijekom ljeta će putovati kinima po jadranskoj obali, a u kolovozu će imati zagrebačku premijeru na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Film govori o slikarici Evi i njezinim prijateljima koji su zapeli između ideala, snova i stvarnog života u liberalnom kapitalizmu. Je li izlaz u zabavi i tulumarenju, treba li ostati u svom gradu i boriti se ili je jedino rješenje otići u Berlin, pitaju se protagonisti. Mlada slikarica Eva puši, pije, tulumari, povremeno se drogira, nema inspiracije, trudi se uklopiti, našla je posao, ali plaća ne stiže, u vezi je bez budućnosti i shvaća da treba promijeniti način života, ali ne zna kako. 

Glavne uloge imaju Liza Marijina, Tosja Flaker Berce, Anuša Kodelja i Jure Henigman.

Filmski prvijenac Tijane Zinajić osvojio je sedam nagrada Vesna Festivala slovenskog filma, uključujući onu za najbolji dugometražni film i najbolji film po izboru publike i trenutno je najgledaniji slovenski film u kinima.

Redateljica je nedavno za njega dobila i uglednu Župančičevu nagradu koja se dodjeljuje za izniman doprinos kulturi i umjetnosti, uz obrazloženje da je "snimila popularan, ali ne i populistički film koji je zabavan, no ne podcjenjuje gledatelja".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater