ZAGREB

Otvara se izložba "Prirodno – neprirodno" fotografa Stanka Hercega

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nacionalni muzej moderne umjetnosti (NMMU) otvara u četvrtak, 6. listopada u zagrebačkoj Galeriji Josip Račić samostalnu izložbu "Prirodno - neprirodno" fotografa i filmskog snimatelja Stanka Hercega.

U autorskoj koncepciji muzejskog savjetnika Željka Marciuša, izložba donosi dvadesetak nadrealnih kadrova u boji koje je Herceg snimio od 2015. do 2022. godine.

Po riječima povjesničara umjetnosti Željka Marciuša, snimajući nekonvencionalne i često čudolike predmete u urbanome ili prirodnome okruženju, autor u potpunosti ironizira uvriježena stajališta o tome što je prirodno, a što ne, čime propituje subjektivizirajući simbolički svemir u kojem je svakome nešto drugo neprihvatljivo i nenormalno. 

U ovom ciklusu Herceg koristi svojevrsnu nadrealističku poetiku i sadržaj snimajući neobične predmete u uobičajenom urbanom okruženju dobivši time nadstvarni ugođaj na fotografijama fantastične, čak fantazmagorijske vizualnosti fotografske opsjene, naveo je Marciuš u predgovoru kataloga izložbe. 

"Autor nesvakidašnjom iskošenom opažajnošću opservira ono što gomila ne primjećuje snimajući odgurnute motive unutar prizora koji kao da su proizašli iz kakva snoviđenja u kojem slika predmetnog i slika ambijenta postaju organsko tkivo sraslo jedno u drugome", dodao je.

Stanko Herceg (1964., Zagreb) diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje na zagrebacˇkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Predavao je u Sˇkoli primijenjene umjetnosti, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Arhitektonskom fakultetu, Akademiji dramskih umjetnosti i na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Radio je kao direktor fotografije u visˇe igranih, kratkih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, redovito sudjeluje na domac´im i međunarodnim filmskim festivalima i izlaže svoje radove, snimatelj je za mnogobrojne domac´e i strane televizijske kuc´e. Bio je aktivni sudionik u Domovinskom ratu te radio kao ratni izvjestitelj za niz medija.

Hercegova izložba "Prirodno – neprirodno" bit će otvorena do 30. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini