3. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI

NAJZNAČAJNIJA IZLOŽBA SUVREMENE UMJETNOSTI U ISTRI I HRVATSKOJ 2020. U šest gradova 70 svjetskih umjetnika na 15 izložbi i performansa

| Autor: Zoran ANGELESKI

Nastavljajući reflektirati pojave koje su oblikovale društveni i kulturni pejzaž Istre, 3. Bijenale industrijske umjetnosti "Ravno u Sunce" razvija se iz ishodišne točke - labinske Lamparne, s vidljivim tragovima prošlog rudarskog života i anticipacije vizionarske budućnosti Podzemnog grada, u nekoliko smjerova obuhvaćajući prostore, povijesti, memoriju i kontekste Labina, Raše, Pule, Rijeke, Opatije i Vodnjana

 

Dvodnevnim programom otvorenja u petak i subotu u Labinu, Opatiji, Puli, Raši, Rijeci i Vodnjanu počet će 3. Bijenale industrijske umjetnosti, najznačajnija izložba suvremene umjetnosti u Istri i Hrvatskoj ove godine. Pod naslovom "Ravno u Sunce", preuzetog iz pjesme grupe Velevet Underground, na Bijenalu će se u okviru 16 izložbi predstaviti radovi 70 umjetnik/ca i umjetničkih kolektiva koje su kurirali Puljanka Branka Benčić, nezavisna kustosica i umjetnička voditeljica vodnjanskog prostora za suvremenu umjetnost Apoteka, Gerald Matt, direktor Umjetničkog instituta u Beču i bivši direktor Kunsthalle Beč, te Christian Oxenius, nezavisni kustos i voditelj istraživanja u Međunarodnom udruženju bijenala (IBA).

Refleksivne, kritičke prakse umjetnika

Vrijedi ponoviti da naslov "Ravno u Sunce" utjelovljuje imanentnu težnju za boljim svijetom i životom koja se može završiti miroljubivim i prosperitetnim društvom ili noćnom morom paklenog svijeta prepunog ljudskih i prirodnih katastrofa.

Nastavljajući reflektirati pojave koje su oblikovale društveni i kulturni pejzaž Istre, 3. Bijenale industrijske umjetnosti "Ravno u Sunce" razvija se iz ishodišne točke - labinske Lamparne, s vidljivim tragovima prošlog rudarskog života i anticipacije vizionarske budućnosti Podzemnog grada, u nekoliko smjerova obuhvaćajući prostore, povijesti, memoriju i kontekste Labina, Raše, Pule, Rijeke, Opatije i Vodnjana. Bijenale se razvija kao kompleksna konstelacija, propituje odnos između umjetnosti i društva, sa središnjim interesima usidrenim u specifičnostima lokacija i kontekstima gradova koji iz njih proizlaze. Transnacionalni pogled i translokalna perspektiva ugrađeni su podjednako u vizure za percepciju refleksivnih, kritičkih praksi umjetnika, usmjeravajući istovremeno pažnju na izmješteni status i pitanje decentralizirane kulture i koncepta dominantne kulturno-umjetničke produkcije.

Izložbe, performansi, koncerti

Otvorenje počinje svečanim programom točno u podne u Labinu grupnom izložbom u DKC Lamparni na kojoj će se predstaviti radovi umjetnik/ca Bena Caina, Jasmine Cibic, Dušice Dražić i Wima Janssena, Damira Očka, Elvisa Lenića…, a nastavlja se trostrukim otvorenjima izložbi u Raši gdje će se u bivšoj rudarskoj menzi predstaviti radovi Gülşah Mursaloglu, Prabhakara Pachputea, Nikolasa Ventourakisa, Berta Theisa i Thea Prodromidisa, te u bivšoj tvornici 25. Maj (direkcija rudnika) gdje će se predstaviti radovi Hane Miletić, Igora Eškinje, Borisa Cvjetanovića, Terese Cos i Maruše Sagadin.

Istoga dana u 18 sati u vodnjanskoj Apoteci otvara se samostalna izložba prošle godine prerano preminule pulske kiparice, keramičarke i slikarice Marine Orlić. Večer se završava na obnovljenom labinskom šohtu koncertima glazbenih sastava Ples i ABOP.

Subotnji program otvorenja Bijenala počinje na pulskom Forumu u podne performansom Labin Art Expressa Underground City XXI te otvorenjima izložbi u Augustovom hramu (Helidon Gjergji My Letter to the Mayor), Povijesnom i pomorskom muzeju Istre (Tina Gverović, William E. Jones, Ben Cain, Boris Cvjetanović, Dino Zrnec, Stefania Strouza), te Galerije Amfiteatar, kojoj će biti postavljena samostalna izložba američkih video umjetnika Mary Reid Kelley i Patricka Kelleya.

Subotnji program nastavlja se performansom novigradske umjetnice Dragane Sapanjoš "Pilot", u okviru kojeg će se deset limuzina s deset sudionika zaputiti na 50-minutno putovanje do Labina. Za tog putovanja u automobilima će se izvesti glasan audio rad koji po riječima umjetnice putuje od "glamura do horora".

Dvodnevno otvorenje završava se u subotu u 18 sati velikim otvorenjima grupne izložbe u umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji (Marko Lulic, Damir Očko, Alban Muja...) i glazbeno-izložbenim programom u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter