zbog pandemije

Bijenale industrijske umjetnosti odgođeno za termin od 10. listopada do 21. studenog RAVNO U SUNCE - ALI NA JESEN

| Autor: Zoran ANGELESKI
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Naziv bijenala "Ride Into the Sun - Ravno u Sunce", preuzet od istoimene pjesme legendarnih njujorških glazbenika Velvet Underground, utjelovljuje imanentnu težnju za boljim svijetom i miroljubivim i prosperitetnim društvom, otvarajući pozicije promišljanja novih horizonata koji će nadrasti atmosferu fragmentacije i osjećaj gubitka nade

Kultura je temeljna potreba naših društava. Stvaratelji umjetnosti hrane naše živote, oni su poduzetnici koji daju pogonsko gorivo našim gospodarstvima i radnim mjestima. Pomažu nam i prate nas u teškim vremenima, kazao je prošlog mjeseca Jean-Michel Jarre. Tom uvodnom izjavom popraćena je vijest iz Labina o odgodi Bijenala industrijske umjetnosti.

Težnja za boljim svijetom

Najavljeno za kolovoz i rujan 2020. godine, a zbog izvanrednog stanja izazvanog pandemijom COVID-19, treće Bijenale industrijske umjetnosti (BIU), održat će se od 10. listopada do 21. studenog ove godine. Bijenale će se održati neovisno o budućnosti manifestacije "Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kultura" u sklopu koje se manifestacija provodi. Organizator Bijenala je Labin Art Express XXI s partnerima: Arheološkim muzejom Istre, Povijesnim i pomorskim muzejom Istre te Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Bijenale industrijske umjetnosti bit će strukturirano u tri geografski odvojene, ali tematski međusobno povezane izložbene cjeline: Labin s Lamparnom i susjednom, rudarskom Rašom, funkcionirat će kao polazišna točka iz koje se manifestacija razvija u druge gradove - Rijeku, Opatiju, Vodnjan i Pulu.

Naziv Bijenala 2020 "Ride Into the Sun - Ravno u Sunce", preuzet od istoimene pjesme legendarnih njujorških glazbenika Velvet Underground, utjelovljuje imanentnu težnju za boljim svijetom i miroljubivim i prosperitetnim društvom te otvara pozicije promišljanja novih horizonata koji će nadrasti atmosferu fragmentacije i osjećaj gubitka nade.

Kustosi 3. Bijenala industrijske umjetnosti (BIU 2020) su Branka Benčić, nezavisna kustosica i umjetnička voditeljica Apoteke, prostora za suvremenu umjetnost u Vodnjanu, Gerald Matt, direktor Umjetničkog instituta u Beču i bivši direktor Kunsthalle Beč, Ksenija Orelj, viša kustosica u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti te Christian Oxenius, nezavisni kustos i voditelj istraživanja u Međunarodnom udruženju bijenala (IBA - International Biennial).

Podzemni grad

Bijenale industrijske umjetnosti je manifestacija suvremenih umjetničkih praksi koju je osnovao umjetnički kolektiv Labin Art Express XXI (pod predsjedanjem Deana Zahtile i umjetničkim ravnanjem Damira Stojnića), kao eksperimentalnu platformu za realizaciju njihova fundamentalnog projekta: izgradnje futurističkog Podzemnog grada 150 metara ispod površine zemlje u svrhu revitalizacije bivših istarskih ugljenokopa u Labinu i Raši.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter