ZAGREB

Kinoklub Zagreb: Dana Budisavljević gošća Monsterclassa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Redateljica Dana Budisavljević gošća je novog izdanja Monsterclassa, online filmskog događanja Kinokluba Zagreb, koji će se održati u petak, 29. svibnja putem njihove Facebook stranice.

"Svatko može snimiti film, a u Hrvatskoj i svatko može snimiti film o svojoj neobičnoj obitelji ili Drugom svjetskom ratu, no malo tko je doista napravio zanimljive i gledane filmove o tome kao što je uspjela Dana Budisavljević", ističe se u najavi Kinokluba Zagreb.

Prije svega to se odnosi na njezin slatko-gorki dokumentarac o 'autanju' pred obitelji "Nije ti život pjesma Havaja" (2011.) i proslavljeni dugometražni igrani film "Dnevnik Diane Budisavljević (2019.).

Iz Kinokluba kažu da su već ta dva filma dovoljan povod da  redateljicu pozovu u svoj Monsterclass i "temeljito ispitaju o procesu kako je putem filma uspjela intimno pretvoriti u političko, a političko u intimno."

"Uz to, Danino ime može se naći u povijesti raznih bitnih filmskih festivala u zemlji (Motovun, Zagreb Dox), a ujedno je i direktorica producentske kuće Hulahop koja je producirala i popularni dokumentarni serijal Betonski spavači", dodaju.

Budisavljević će govoriti i o tome kako je nakon studija montaže postala uspješna producentica, redateljica i organizatorica.

"Ako to neće potaknuti kinoklubašice i kinoklubaše da sami krenu raditi filmove i pokretati filmske kolektive, u potpunosti ćemo refundirati troškove ulaznice na Monsterclass, što je nula kuna", poručili su.

Na Zoom sastanku Monsterclass donosi inserte filmova, a s Danom Budisavljević će razgovarati Luka Ostojić.

Cilj programa Monsterclass, koji predstavlja filmaše sa stilski izbrušenim pristupom vlastitom autorskom radu, je otvaranje pitanje pogreške, procesa učenja, slobode stvaralaštva, stilskog igranja i barijera koje autori pokušavaju prijeći.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum