ZAGREB

Istarski gradić Završje nominiran za najbolju europsku filmsku lokaciju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Istarski gradić Završje, u kojem se u proljeće 2017. snimao film "Robin Hood" redatelja Otta Bathursta, nominiran je za najbolju europsku filmsku lokaciju, u konkurenciji njih deset.

European Film Commissions Network (EUFCN) u suradnji s filmskim portalom Cineuropa treći put organizira izbor za najbolju europsku filmsku lokaciju u filmskoj i TV industriji, koja ističe raznolikost i ljepotu Europe.

U prvom dijelu natječaja, svaki član EUFCN-a nominirao je jednu lokaciju iz svoje regije, odnosno države korištenu u filmu, TV seriji ili dokumentarcu objavljenom između siječnja 2018. i srpnja 2019. godine.

Završje - Piemonte d'Istria, kandidat je Istarske filmske komisije - Istria Film Commission koji je u okviru Istarske kulturne agencije zadužen za promociju Istre kao filmske destinacije.

U Hrvatskoj je na njemu radilo više od 670 filmskih djelatnika, od toga 273 hrvatskih, uz gotovo 1 650 statista.

Kako se ističe u obavijesti HAVC-a, u 15 snimajućih dana ukupna lokalna potrošnja bila je na razini dotad najvećih projekata snimanih na lokacijama u Hrvatskoj.

Prije Završja film je sniman u Dubrovniku, koji je 'glumio' Nottingham. Potom se filmska ekipa preselila u Istru, u Završje, jedan od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture u unutrašnjosti Istre.

Završje, u općini Grožnjan, poslužilo je kao Loxley, Robinov rodni kraj, a most Parenzana u filmu povezuje Nottingham i Loxley.

Robin Hood dolazi na zgarište rodnog grada, gdje na ruševinama svoga doma odlučuje povesti borbu protiv zloglasnog šerifa od Nottinghama. Na tom su se području snimile impresivne akcijske scene.

U filmu "Robin Hood" glume Taron Egerton, Jamie Foxx, Eve Hewson, Jamie Dornan, Ben Mendelsohn, Paul Anderson i Tim Minchin.

Deset lokacija u konkurenciji za nagradu još su Atena (The Little Drummer Girl, Chan-wook Park), Vilnius (Černobil, Craig Mazin),  Delphi Theatre u Njemačkoj (Babylon Berlin, Henk Handloegten, Tom Tykwer, Achim von Borries).

Tu su i  Sjeverna Makedonija s naseljem Dorfulija (Honeyland, Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov),  otok El Hierro u Španjolskoj (Hierro, Jorge Coira) i  planina Luggala u Irskoj (Vikinzi, Michael HirstI.

Iz Ukrajine je nominiran Lavov ("Eva: Stories", Mati Kochavi, Maya Kochavi), iz Italije lokacija tvrđave Rocca Guidonesca di Rocchettine ("Il Nome della Rosa", Giacomo Battiato), a iz   Belgije Royal Brussels ("Les Miserables", Tom Shankland).

Kako je izvijestio Hrvatski audiovizualni centar, kroz čije je mjere poticaja snimanje filma "Robin Hood" realizirano, glasovi se prikupljaju do 30. prosinca.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of