ZAGREB

Hrvatsko-češko društvo o povezanosti Petrinje i Češke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kako bi se potaknulo osobe i institucije u Češkoj da se uključe u obnovu Petrinje i drugih hrvatskih mjesta stradalih u nedavnom razornom potresu, Hrvatsko-češko društvo održalo je u ponedjeljak online predavanje o češkim tragovima u Petrinji i istaknutim Petrinjcima češkog porijekla.

Predavanje "Petrinjske češke staze" je održao predsjednik Hrvatsko-češkog društva, povjesničar i bohemist Marijan Lipovac, koji je izvijestio da je dosad stradalima u potresu češka Vlada donirala 600 kreveta, 1200 vreća za spavanje i 10 grijača, a novac su donirali i pojedini češki gradovi, županije i udruge. 

Kao najvidljiviji trag češke nazočnosti u Petrinji  izdvojio je gradsko naselje Češko selo, nastalo nakon što se 1852. na poziv petrinjskog gradonačelnika Franje Wagnera u Petrinju doselilo deset čeških obitelji iz mjesta Žateca i Loketa kojima je grad dao besplatnu zemlju za gradnju kuća i obrađivanje.

Uvjet za doseljavanje - barem jedan glazbenik po obitelji

"Osim što su doseljenici trebali biti vrsni poljoprivrednici, uvjet je bio i da svaka od obitelji ima barem jednog glazbenika kako bi se na taj način ojačala gradska glazba u Petrinji. Već do 1871. u Petrinji je živjelo 26 čeških obitelji koje su se brzo uklopile u život Petrinje, a potomci su im se pohrvatili pa je danas jedini češki trag u Češkom selu njegovo ime“, rekao je Lipovac.

Od stranih doseljenika u Petrinju koji su krajem 18. i početkom 19. stoljeća stizali s obiteljima ili pojedinačno najviše je bilo Čeha, najviše glazbenika koji su u početku djelovali u glazbi Druge banske pukovnije, a kasnije kao zborovođe petrinjskih zborova i nastavnici glazbe.

Najznačajniji među njima bio je Josip Bříza koji je 1864. osnovao Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj, najstarije pjevačko društvo u Hrvatskoj koje djeluje u kontinuitetu. 

Ostali značajni Česi glazbenici u Petrinji bili su Vinko Hendrych, Slavoljub Lžičar, Josip Hajek, Vinko Šubir, Ivan Havlu, Ivan Talich i Josip Kačerovsky. 

Među profesorima Učiteljske škole u Petrinji ističe se Čeh Josip Glaser koji je predavao povijest, zemljopis, psihologiju, logiku, gospodarstvo i povijest pedagogije, te svoja predavanja iz psihologije 1877. tiskao u knjizi "Nacrt psihologije" što je prva knjiga o psihologiji na hrvatskom jeziku. 

Od 1881. do 1899. građevinski inženjer nadležan za cijelo područje Banovine bio je Čeh Franjo Erben.

Oton Kučera - najpoznatiji Petrinjac češkog porijekla

Po Lipovčevim riječima, među poznatim Petrinjcima češkog porijekla, najpoznatiji je astronom Oton Kučera, najveći popularizator prirodnih znanosti i tehnike u Hrvatskoj početkom 20. stoljeća, utemeljitelj Zvjezdarnice u Zagrebu.

Rodio se u Petrinji na Novu godinu 1857. kao sin učitelja Franje Kučere čiji se otac Václav 1805. doselio u Glinu iz sela Staré Hamry u sjevernoj Moravskoj.

Značajna je i kiparica Mila Wod, pravim imenom Ludmila Wodsedalek, po ocu Čehinja, koja je živjela u Petrinji od 1920. do 1933. i predavala u tamošnjim školama, a 1929. izradila spomenik Stjepana Radića koji je 1936. postavljen u Petrinji. Bio je to prvi Radićev spomenik i prvi javni spomenik u Hrvatskoj uopće koji je izradila jedna žena. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of