ZAGREB

HDD: Izložba posvećena Studiju za industrijsko oblikovanje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Novi standard - studio za industrijsko oblikovanje i suvremeno stanovanje 1950-ih", posvećena značajnom poglavlju iz povijesti hrvatskog dizajna, otvara se u četvrtak u zagrebačkoj HDD galeriji.

Studio za industrijsko oblikovanje (SIO) imao je veliku ulogu u afirmiranju industrijskog oblikovanja i polemikama o "novom standardu“ i kulturi stanovanja o kojima se intenzivno pisalo i raspravljalo na stranicama onodobne stručne periodike, ali i dnevnih tiskovina, podsjeća se u najavi izložbe, čije su autorice Lovorka Magaš Bilandžić i Patricia Počanić.

Kroz širok dijapazon predmeta (namještaj, keramika, tekstil), dokumentarnu i periodičku građu te snimke radova i ambijenata izložba predstavlja djelovanje članova SIO-a, njihovu suradnju s predstavnicima različitih industrija i sudjelovanje na ključnim izložbama druge polovine pedesetih, najavljeno je.

Osnovan je nakon prvog Zagrebačkog trienala 1955. na inicijativu grupacije umjetnika, uslijed naglog razvitka industrije te potrebe oblikovanja industrijskih predmeta koji odgovaraju zahtjevima suvremenog čovjeka. Imao je 28 članova Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske među kojima su bili arhitekti, kipari, slikari, dizajneri.

Među njima bili su i Slava Antoljak, Bernardo Bernardi, Mijo Bišćan, Zlatko Bourek, Inge i Zdravko Bregovac, Jagoda Buić-Bonnetti, Ivan Picelj, Bruno Planinšek, Božidar Rašica, Vjenceslav Richter, Aleksandar Srnec, Marta Šribar, Milan Vulpe.

Kako se napominje u najavi, njihovo djelovanje usko je povezano s društvenim i kulturnim prilikama u Jugoslaviji 1950-ih te sve intenzivnijim propitivanjem stambenog pitanja, "suvremenog stanovanja“ te uloge i obilježja "stana za naše prilike“.

Sudjelovanjem na izložbama i prijedloge modernoga stana i njegove opreme ponudili su model stanovanja koji je odgovarao suvremenim potrebama te udovoljavao visokim standardima na praktičnoj i estetskoj razini.

Izložba će biti otvorena do 9. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of