ZAGREB

Beethoven za početak digitalnih matineja Koncertnog ureda Zadar

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Koncertni ured Zadar od četvrtka, 9. travnja kreće s programom digitalnih matineja, na kojima će svakog četvrtka u 11 sati na svom YouTube kanalu objavljivati probrane snimke koncerata iz svog arhiva.

Novoosmišljeni program počet će Šestom simfonijom Ludwiga van Beethovena u izvedbi Zadarskog komornog orkestra pod ravnanjem Ivana Repušića s Glazbenih večeri u sv. Donatu 2016. godine.

Kako se ističe, naglasak je na Zadarskom i komornom orkestru, među čijim je vrijednim projektima i izvedba svih devet Beethovenovih simfonija, "što ostaje prvorazredni događaj u zadarskom kulturnom životu".

U fokusu je i 250. obljetnica rođenja Beethovena čija glazba, kažu iz Koncertnog ureda, u ovih kriznim vremenima može pružiti snagu i inspiraciju, jer je taj vrhunski skladatelj dao do tada neviđen osjećaj slobode, grandioznosti i demokracije; odveo ju je iz aristokratskih salona u koncertne dvorane i postao prvi glazbeni celebrity.

"Njegova je glazba danas utkana u kolektivnu svijest čitavog čovječanstva - zvučna kulisa događaja poput Olimpijskih igara, ali i pada Berlinskog zida, dakako i himna Europske unije - predstavlja nam simbol slobode: kako umjetničke, političke, tako i slobodne volje i slobode individualca u svim aspektima života", napominju.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini