ZAGREB

Animafest odgođen, novi termin objavit će se naknadno

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Trideseto izdanje Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb neće se održati od 8. do 13. lipnja, a novi termin objavit će se naknadno, sukladno razvoju situacije s koronavirusom.

Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj festivala, izjavio je da im je izuzetno žao što Zagreb početkom ovog ljeta neće biti u mogućnosti ugostiti najznačajnije animatore svijeta, no okolnosti su ih prisilile da festival po prvi puta kalendarski izmaknu za drugi termin.

"Naša obaveza je da se prema nastaloj situaciji odnosimo odgovorno i zrelo, ali se zato nadamo da ćemo uskoro biti u prilici prikazati naš cjelokupni program", istaknuo je.

Dok se to ne dogodi Animafest je pripremio online sadržaj "Animafest Insights", koji će biti dostupan na festivalskoj internetskoj stranici i društvenim mrežama.

Program je osmišljen tako da šira javnost stekne uvid u filmove koji se prikazuju na tom festivalu, ali i da se podsjeti na iznimne uspjehe kojeg animacija bilježi posljednjih godina.

Iz programa se izdvaja ekskluzivna serija intervjua s autoricama i autorima u sklopu objave filmova koji bi trebali još bolje publiku povezati s umjetnicima i njihovim animiranim hitovima.

Otvara ga film "Ježeva kuća" nastao prema istoimenoj priči Branka Ćopića, djelo hrvatske autorice Eve Cvijanović koja živi u Kanadi, a za kojeg je autorica, uz ostalo, dobila nagradu za najbolji kratkometražni film po izboru publike na Animafestu 2017.

Među autorima koji će biti predstavljeni najavljeni su još Alice Guimaraes, Monica Santos (Amelia & Duarte), Alice Saey (Mark Lotterman – Happy), Celine Devaux (Sunday Lunch), Joanna Quinn (Girls Night Out), Max Porter, Ru Kuwahata (Negative Space), Tomek Popakul (Acid Rain), Nikita Diakur (FEST) i Veljko Popović (Biciklisti).

Organizatori kažu da je, u organizacijskom i programskom smislu, Animafest Zagreb 2020 spreman za održavanje, no zajedno sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII iščekuje bolje okolnosti.

Predstavili su novi festivalski vizualni identitet koji minucioznom likovnom poetikom potpisuje Yoriko Mizushiri, jedna od najistaknutijih japanskih umjetnica mlađe srednje generacije.

Riječ je o animatorici svjetskoga glasa "kojoj je s tek nekolicinom filmova jedinstvene i posebne, samosvojne i prepoznatljive estetike i poetike već pošlo za rukom izvršiti nezaobilazan umjetnički utjecaj na globalna animacijska strujanja od SAD-a do Hrvatske".


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater