ZAGREB

Animafest: Margit Buba Antauer dobila posebnu nagradu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


"Animafestovo srce", još jedna posebna nagrada Svjetskog festivala animiranog filma dodijeljena je Margit Bubi Antauer za pola stoljeća predanosti Svjetskom festivalu animiranog filma.

"Rijetko kada ostajem bez riječi, rijetko kada sam zbunjena, rijetko kada zatečena do srži, no to mi se danas dogodilo. Dobila sam svojedobno jednu nagradu od ASIFA-e u Annecyju, ali ova danas je naša, među nama, i za festival koji je stvarno dio moga života jer sam mu dala puno ljubavi i truda", rekla je laureatkinja primivši nagradu. 

Po njezinim riječima, tako dugo dok festival radi ovakva ekipa i dok postoje publika i autori koji vole Zagreb i u njega dolaze, dok god su oni tu imat ćemo festival, a nada se da će to trajati barem još 50 godina. 

U utorak programi od jutra do mraka

Animafest je za utorak pripremio programe tijekom cijeloga dana, počevši od Natjecanja filmova za djecu, 'pitching labom' za mlade talente Rise&Shine i predavanjem Jelene Popović, producentice slavnog kanadskog NFB-a o ulozi kreativnog producenta na animiranom filmu, Svjetskom panoramom.

Predavanjem dobitnika Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Rolfa Giesena u Teatru &TD počeo je 9. Animafest Scanner, međunarodni znanstveni skup suvremenih animacijskih studija, u okviru kojeg će se, u spomen na prvog dobitnika te nagrade, Giannalberta Bendazzija, govoriti o povijesti globalne te o stanju suvremene europske animacije. 

Od 17 sati u kinu Tuškanac počinje prvi program velike retrospektive Zagrebačke škole crtanog filma, "Bonjour Cannes 1958" s izborom filmova čija je projekcija u francuskoj filmskoj Meki dovela do nastanka slavnoga pojma koji su stvorili Georges Sadoul i André Martin. 

Slijedi "Yaya i Lennie – hodajuća sloboda" iz Velikog natjecanja dugometražnog filma, dok program u tom kinu zatvara animirani dokumentarac "1970" Tomasza Wolskog, prikaz komunističkih aparatčika prilikom gušenja radničkih prosvjeda.

MM centar ugostit će masterclass Joanne Quinn i Lesa Millsa na temu "Od ideje do ekrana – stvaranje i razvoj naših kratkih animiranih filmova".

Natjecanje studenskog filma, donosi, među ostalim, filmove "Stinky u Mračnoj šumi" Sunčane Brkulj, "Zoon" Jonatana Schwenka, "Cure razgovaraju o nogometu" Paole Sorrentino.

Kratkometražna konkurencija donosi "Paklaru" Xu Ana i Xi Chena, dvojca čiji je rad nakon što je Xu An preminuo nastavio Xi Chen kako bi zaokružio njihov zajednički opus nadahnut razdobljima kineske povijesti.

Navečer se u Teatru &TD prikazuje retrospektivni program Zagrebačke škole, "Počeci", od filmova Škole narodnog zdravlja, nastavnih i propagandnih filmova, reklama, ali i prijelomni "Veliki miting" braće Neugebauer, prve filmove Dušana Vukotića te prvi hrvatski animirani film u boji "Crvenkapica".

Večer u &TD-u zatvara Svjetska panorama, a u gustom programu je i izbor iz Animafestovih Nagrada publike, Mathew Lee predstavit će izbor iz filmova NFTS-a, dobitnice Nagrade za najbolju školu animacije te Natjecanje studentskog filma.

Natjecanje kratkometražnog filma priprema razgovor s autorima, a bit će tu i razgovor s Aristotelisom Maragkosom, redateljem "Čuvara vječnosti" iz konkurencije dugometražnog filma.

Od utorka  u Dvorani Sek od 12 do 20 sati publika može uroniti u radove iz Natjecanja VR animacije, a u istom prostoru od 17 sati predstavit će se zbirka eseja Midhata Ajanovića "Slike koje pričaju" te zbirka šest knjiga snimanja za filmove o Vučku Nedeljka Dragića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini