Piše Dražen Katalinić

Obračun države s nemarnim roditeljima

Dražen Katalinić

Dražen Katalinić


Država se odlučila obračunati s još jednom vrstom izbjegavatelja poreznih obveza, a u ovom slučaju i društveno-obiteljskih normi, a to su neodgovorni roditelji koji koriste sve moguće zakonske »rupe« i manjkavosti sustava ne bi li izbjegli plaćanje alimentacije. Zapošljavaju se na crno, mijenjaju adrese, odlaze raditi u inozemstvo gde izbjegavaju prijavu boravišta, prikazuju da su zaposleni na minimalac… Sve samo da vlastitiom djetetu ne plate dio uzdržavanja. Država stoga novim zakonskim prijedlogom isplatu alimentacije za svu djecu kojima roditelji to izbjegavaju u potpunosti preuzima na sebe. No, kako porezni obveznici ne bi plaćali dugove neodgovornih roditelja, država će takvima puhati za vratom pa će ih najprije ovršiti, a ukoliko na računu nemaju dovoljan iznos, poslat će ih na rad za opće dobro. Da država zaista misli ozbiljno, pokazuju i sredstva za isplatu alimentacije iz državnog proračuna koja su za iduću godinu gotovo udvostručena.

Doduše, država je i dosad uspjela ovršiti 10 tisuća roditelja koji ne plaćaju alimentaciju, ali problem je što je procedura dok se ne dođe do naplate s računa bila neizdrživo duga. Trebao je najprije proći rok od tri mjeseca u kojemu roditelj ne bi plaćao alimentaciju, nakon čega bi se podnosio zahtjev pa onda još tri mjeseca da bi se zahtjev odobrio. Predloženim izmjenama zakona sada bi to sve trebalo biti zgotovljeno u mjesec dana, što je i za daleko efikasniju njemačku birokraciju, primjerice, najkraći mogući rok. No, što se tiče usvajanja zakona, rok je daleko od najkraćeg mogućeg. Zakon je tek u e-savjetovanju, a da stvar bude gora, slijedi raspuštanje Sabora zbog izbora tako da će usvajanje zakona raspraviti novi saziv parlamenta.

Posebno tužno u cijeloj priči o neplaćanju alimentacije je da zbog toga trpe bake i djedovi. Prema podacima Sindikata umirovljenika Hrvatske, u Hrvatskoj se trenutačno ovršuje 115 umirovljeničkih obitelji na temelju sudskih presuda jer ne mogu plaćati alimentaciju za svoju unučad koju nisu u stanju uzdržavati njihova djeca, o čemu su izvješatavali i njemački mediji, a u sindikatu procjenjuju da je još barem njih 200-tinjak odlučilo dobrovoljno plaćati alimentaciju za svoje unuke. Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović kaže da se radi o praksi američkog zakona koji je 2014. godine u nas uvela tadašnja SDP-ova ministrica Milanka Opačić.

I ta nepravda prema bakama i djedovima bi se prijedlogom zakona trebala ispraviti jer se njima predviđa osnivanje alimentacijskog fonda, iako njegovo uvođenje ne znači da će umirovljenici biti definitivno oslobođeni obveze skrbi o unučadi jer će se i dalje poštovati načelo pomaganja svih članova obitelji, pa ako roditelj ne uzdržava maloljetno dijete, dužni su ga uzdržavati baka i djed po tom roditelju. Isto će tako i punoljetni unuk morati uzdržavati baku i djeda.

Sve ove zakonske izmjene dio su većeg plana borbe protiv obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama kao reakcija na ubojstvo Osječanke Mihaele Berak i kažnjavanja odgovornih za propuste. Ministar Marin Piletić u studenom prošle godine najavo je pokretanje čitavog seta zakona, među kojima i osnivanje alimentacijskog fonda, za koji je ministar rekao da ga Vlada formira »kako bi se država obračunala s nasilnikom bez da ugrozi egzistenciju drugom roditelju i djeci.«

Država time nastavlja s uvođenjem reda i porezne discipline, što se i očekuje od države koja će uskoro obilježiti 11 godina članstva u Europskoj iniji. Nakon fiskalizacije u prometu gotovinom, što danas smatramo najnormalnijom stvari, uvođenja poreza na kuće za odmor, fiskalizacije gotovinskih i kartičnih napojnica, na red su došle i alimentacije na način da će se izbjegavanje naplaćivati prisilnom naplatom ili javnim radovima. Nije namjera ovog prijedloga nikakvo punjenje proračuna, nego poruka divljacima, da parafraziramo ministra Piletića, iako je namjera da svaki euro bude naplaćen. A prema podacima Fine, nenaplaćno je više od 181,6 milijuna eura! Toliko roditelji duguju svojoj djeci za neplaćenu alimentaciju, što je otprilike godišnji proračun grada Rijeke!

Konačno, uzdržavanje djeteta je i ustavna obveza. Pa tamo gdje roditelji zakažu, država mora uskočiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini