PIŠE TIHANA TOMIČIĆ

Totalni rat Domovinskog pokreta i Mosta

Ilustracija / Tihana Tomičić (Pixabay, Snimio Davor Kovačević)

Ilustracija / Tihana Tomičić (Pixabay, Snimio Davor Kovačević)


Zanimljive stvari događaju se na desnom polu političke scene u osvit izbora: krenuo je totalni rat Domovinskog pokreta i Mosta, a čini se da bi kolateralno pobjednik mogao biti - HDZ.

Najprije je svoj saborski mandat nedavno aktivirao Mario Radić, glavni čovjek DP-a u logističkom smislu, blizak moćnom Pavi Vujnovcu, koji se pred izbore evidentno odlučio i otvoreno politički aktivirati. Učinio je to upravo u trenutku kad je nakon afere Mreža bio smijenjen posebni savjetnik bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, Jurica Lovrinčević. On je morao otići jer je »prodavao« informacije o aferi »plin za cent« upravo Mostu, ocrnjujući u prvom redu upravo Vujnovca i PPD, ali prije svega toga Radić i Lovrinčević bili su osobni prijatelji, kumovi, a i poslovni partneri u Pevexu. Onda su se razišli, i to očito brutalno, pa je Lovrinčević postao najveći neprijatelj Radiću, servisirajući informacijama Most, a Radić jednako tako Lovrinčeviću - posredno i Mostu.

Tako se i jučer Most našao na njegovom tapetu, kad je Mario Radić iznio dosta politiziranu tezu, koju je međutim teško faktički opovrgnuti, o tome da su upravo mostovci na čelu s Božom Petrovom jedni od najvažnijih aktera afere Agrokor. Radić naime podsjeća da je Most u vrijeme pada Ivice Todorića i imenovanja prinudne uprave, »borgovca« Ante Ramljaka, bio dio vladajuće većine s HDZ-om, te da je upravo Petrov taj koji je izlobirao Ramljaka na tu funkciju u tom trenutku. Pritom nudi dokaze o nekim opskurnim sastancima na kojima je to dogovarano, no to je manje važno. Važnije jest da Most tada zaista jest bio dio Vlade, a i bio bi ostao u Vladi da premijer Andrej Plenković nije naložio tajnici da pripremi razrješenje za ministre Mosta zbog jedne druge teme, a to je povjerenje tadašnjem ministru financija Zdravku Mariću.

Dakle, točno je da je Most ako ne amenovao kadrove u aferi Borg, onda barem prešutno pristajao na njih početkom te 2017. godine, sve dok ih Plenković nije poslao u povijest. »Most je glasovao za lex Agrokor. Rukica gospodina Grmoje je također bila u zraku, a uloga Bože Petrova je puno veća nego što se zna u javnosti«, izjavio je Mario Radić jučer u Saboru.

To je otvorena rukavica u lice »pravednicima među narodima« iz Mosta, koji se cijelo vrijeme na političkoj sceni pokušavaju predstaviti kao glavni moralisti, lišeni odgovornosti za bilo što u Hrvatskoj od njihova postojanja do danas. No, točno je, Most je bio dio vlasti i nisu ekskulpirani od svega što se događalo u Plenkovićevo vrijeme, barem na početku tog prvog mandata. Uz to, Nikola Grmoja je predsjednik Antikorupcijskog vijeća, i mogao je otvarati još cijeli niz drugih korupcijskih afera s te pozicije, da je htio. No, sjednice Antikorupcijskog vijeća u njegovu su mandatu sazivane rjeđe nego ikad. Iako se mora odati priznanje njihovim zastupnicima što su gurali slučaj »plin za cent« sve dok nisu sve u Hrvatskoj osvijestili da je taj problem doista postojao, na kraju su sve mlijeko prolili u aferi Mreža, gdje se vidjelo da su trgovali informacijama i pristrano ih tumačili. Na taj način su sami sebi najviše naštetili, i dali priliku Domovinskom pokretu da se pokuša dizati iz mrtvih, i boriti s njima za onu najdesniju političku poziciju u Hrvatskoj - mnogo desnije od Plenkovićeva HDZ-a.

Utoliko, DP i Most sad se međusobno bore za svoje desničarske teme - Most prednjači u antimigrantskoj politici, a DP bi u škole vraćao ONO i DSZ. Ne znaš što je gore. Jedni i drugi bi slali vojsku na granice, i vrdali oko osude nasilnih događaja u Vukovaru (gdje je na vlasti baš DP, usput rečeno), ili bar držali figu u džepu.

A dok se oni boksaju, opet profitira HDZ. Ovaj sukob najviše ide na mlin Andreju Plenkoviću, a teško bi bilo staviti ruku u vatru i da Radićev istup nije dogovoren s nekim u HDZ-u. Možda nije mig, možda nije ni Rafale, ali je svakako mina za Most - zajedničkog suparnika i DP-a i HDZ-a.

Uostalom, DP i HDZ stalno već mjesecima plešu na tankoj žici međusobne postizborne podrške. Doduše, Plenković bi radije nakon izbora surađivao sa Socijaldemokratima, Posavcem, Jelićem, Zoričićem, IDS-om, Reformistima samo ne s DP-om. Ali DP će mu možda ipak trebati. I obrnuto.

No, jedno je sigurno - Most skoro nikome ne treba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini