Piše Damir Cupać

Porezna reforma ili predizborni trik

Damir Cupać/Marko Primorac (Snimio Vedran Karuza/Željko Hladika/Pixsell)

Damir Cupać/Marko Primorac (Snimio Vedran Karuza/Željko Hladika/Pixsell)


Hrvatski potrošači već su izrazili negodovanje zbog toga što se od početka ove godine cijene proizvoda i usluga ne iskazuju dvojno, i u eurima i u kunama, a može biti da je zbog toga nezadovoljna i hrvatska vlada.

Naime, kao rezultat mini porezne reforme i ukidanja prireza u 80 posto jedinica lokalne samouprave plaće građana rast će od 19 do 74 eura mjesečno. Stvarno izgleda kada se to izrazi u eurima da bi možda najbolje bilo da se stručne službe u resornim ministarstvima nisu ni trebale truditi za tih od 19 do 74 eura mjesečno i maltretirati gradove i općine da se pred kraj godine upregnu svim snagama kako bi se prilagodile novom zakonodovnom okviru. Recimo da je to u kunama od oko 143 do oko 560 kuna. To bi izgledalo puno bolje kada je riječ o psihološkom efektu, ali prilika je nepovratno propuštena.

Čast da pojasni učinke onoga što je HDZ-ova Vlada nazvala fiskalnom decentralizacijom, a oporba još jednom kvazi-reformom, pripala je ministru financija Marku Primorcu koji je kao studiju slučaja uzeo Grad Osijek koji nakon ukidanja prireza nije dizao stope poreza na dohodak. Čista je slučajnost da je u Osijeku na vlasti HDZ-ov gradonačelnik. Voli se HDZ hvaliti da članovi njihove stranke koji su nositelji izvršne vlasti na lokalnoj razini nisu opterećivali gradove dizanjem minimalnih i maksimalnih stopa poreza na dohodak, a što je Vlada ostavila kao mogućnost kako bi se nadoknadili gubici od ukidanja prireza. Prema Primorčevoj računici u Osijeku će samohrani roditelj s primanjima minimalne plaće s dvoje djece sada dobivati 34,5 eura veću plaću mjesečno, a obitelj s dvoje djece na minimalnoj plaći imat će razliku od 69 eura mjesečno. Onda je pojasnio da je na godišnjoj razini riječ o 828 eura, ocijenivši da to nije nimalo zanemarivo rasterećenje.

- Složit ćemo se da je ovo značajno rasterećenje i da će porezna reforma imati vrlo konkretne učinke, naglasio je Primorac. Jedino u čemu se možemo složiti je da je dobro za svakoga kada mu raste plaća iz bilo kojega razloga, ali vjerojatno bi se složili i da bi još bolje bilo kada bi se zauzdala inflacija koja divlja i koja će u nekoliko dana pojesti učinke porezne reforme koja će rezultirati povećanjem plaća u HDZ-ovim gradovima i općinama.

No, da je ukidanje prireza i ostavljanje prostora za podizanje stopa poreza na dohodak itekako političko, a ne pitanje porezne reforme, potvrdio je sam ministar Primorac koji je do sada izbjegavao političku retoriku, ali ulaskom u izbornu godinu ni on više od toga nije imun. Pojasnio je da nije rađena stranačka analiza jedinica lokalnih jedinica koje nisu kompenzirale prirez, no gotovo je pa siguran da je u jedinicama gdje je na vlasti HDZ došlo do značajnog rasterećenja. Njegovo je mišljenje da su i one jedinice koje su odlučile ne kompenzirati gubitak prireza povećanom stopom poreza na dohodak donijele u potpunosti ispravnu odluku s obzirom na porast prihoda od poreza na dohodak u prošlim godinama, a koji se očekuje i u ovoj.

Drugim riječima, lokalne vlasti trebale su vjerovati procjeni HDZ-ove Vlade da će se pozitivna gospodarska kretanja nastaviti, da će porezni prihodi lokalnih samouprava i dalje rasti i s velikim su veseljem trebali pozdraviti mogućnost koja im je dana da uvedu minimalne stope poreza na dohodak kako bi omogućile dijelu građana da im mjesečno ostane od 19 do 74 eura više na plaći. Nakon što im resorni ministri objasne da HDZ-ova Vlada misli na njih, za razliku od, recimo riječke SDP-ove vlasti, ili vlasti političke platforme Možemo! u Zagrebu, koje valjda iz najsebičnijih razloga onemogućavaju procvat kućnih budžeta nakon što je ukinut prirez, a zbog toga gradski proračuni ostali bez milijuna eura poreznih prihoda. Inače, čelnici lokalnih samouprava koji nemaju HDZ-ov predznak ocijenili su da se još jedna porezna reforma provodi preko leđa lokalnih vlasti i lokalnih budžeta, a što nije daleko od istine.

HDZ je u ovoj priči s ukidanjem prireza politički profitirao jer je premijer Plenković dobio u izbornoj godini još jedan adut, dio lokalnih vlasti izložen je oštrim napadima da su socijalno neosjetljivi, što je opet dobro za Plenkovića i HDZ, a građani... Građanima ostaje da se svaki za sebe odluči na što će potrošiti onih od 19 do 74 eura mjesečno i je li riječ o poreznoj revoluciji. Ili je riječ o predizbornom triku koji omogućava HDZ-u bolji izborni start.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater