NAJNOVIJEMONTE LIBRIĆ

Zoran Ferić predstavio prvijenac za djecu, a Tatjana Pokrajac Papucci novu knjigu: ZAPOČET NIZ KNJIGA O SITUACIJAMA S KOJIMA SE SUOČAVAJU DANAŠNJA DJECA

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Zoran Ferić i Gordana Trajković (Dejan ŠTIFANIĆ)

Zoran Ferić je kazao da je ovu knjigu počeo pisati još daleke 1987. godine, i to kao knjigu za odrasle, no onda se više nije nalazio u tome, druge su ga obveze omele i nije to priveo kraju. Kada mu se godinama kasnije ukazala prilika da objavi knjigu za djecu, dovršio je i doradio taj rukopis i tako je nastala ova knjiga

Vrlo veliki interes učenika iz osnovnih škola Centar i Tone Peruška vladao je tijekom susreta sa Zoranom Ferićem, čija je knjiga "San ljetne noći" jučer predstavljena na Monte Libriću. Riječ je o prvoj Ferićevoj knjizi za djecu, objavljenoj u izdanju V. B. Z.-a, a ilustrator je Dominik Vuković.

Pisci nisu bogati

Ferić je kazao da je ovu knjigu počeo pisati još daleke 1987. godine, i to kao knjigu za odrasle, no onda se više nije nalazio u tome, druge su ga obveze omele i nije to priveo kraju. Kada mu se godinama kasnije ukazala prilika da objavi knjigu za djecu, dovršio je i doradio taj rukopis i tako je nastala ova knjiga.

- Cijeli svoj radni vijek provodim u gimnaziji kao profesor hrvatskog, od pisanja se ne može živjeti, pisanje je lijepo i zahvalno, puno se putuje, u zemlji i inozemstvu, ali pisci tu nisu bogati, odgovorio je Ferić djeci na pitanje o tome jesu li pisci bogati. Kazao je da se jedino isplati kada snime film prema knjizi. Na upit koja mu je knjiga omiljena, odgovorio je da mu je to zadnja knjiga, jer svaki put mu je zadnja knjiga omiljena.

Glavni junak ove knjige je dječak Dado, predškolac koji provodi vrijeme s tatom dok mu je mama u bolnici. Budući da mu se mijenjaju rutina i život, sve ga to potiče na razmišljanje i zamišljanje izvanzemaljaca i bića na drugim planetima.

Dado, dok su toga dana svi u vrtiću bili dobri prema njemu, u bolničkim sobama i hodnicima, koji u njemu bude čuđenje, stvara nove svjetove i život u svojoj mašti.

Kako je Ferić rekao, ovom je pričom za djecu, obogaćenom ilustracijama Dominika Vukovića, započeo niz priča gdje će obraditi situacije s kojima se suočavaju današnja djeca, poput smrti bliske osobe, razvoda roditelja ili drugog.

Dok su Librice Iris Mošnja i Gordana Trajković čitale dijelove ove knjige djeci, otkriva se kako teče radnja. Dado se pita što se događa kada je majka u narkozi, hoće li moći gledati tv-dnevnik, a on se ne sjeća kako je bilo dok je bio u narkozi kada je operirao krajnike godinu ranije. Za večeru je bila pizza, tata ne zna ništa drugo spremit osim roštilja, a Dado počinje s ocem razgovor o vanzemaljcima, pita se jesu li životinje s drugih planeta pametnije od svemirskih brodova, od izvanzemaljaca. Potom, u bolnici dok otac razgovara s liječnicom, Dado luta hodnicima i onda ulazi u jednu sobu, gdje vidi oca koji plače i doktoricu kako ga tješi. Dado tu pomišlja da je doktorica zaljubljena u njegovog oca jer ga tješi, ili joj je netko ukapao u oči ulje za plakanje. Tada susreće izvanzemaljku…

- Prije sam pisao za velike ljude, a ova knjiga, premda je pisana za male ljude, je dosta ozbiljna i za djecu je i put prema ozbiljnim knjigama, rekao je Ferić prisjetivši se svojih početaka, te kako je nekada svoje prve priče pisao nalivperom, a sjetio se i kada je ostao bez plave tinte. Govorio je i o knjizi "Mišolovka Walta Disneya", svome prvijencu. Naglasio je da u njegovim knjigama ima nešto istine, kao polazišta za daljnju obradu motiva. Za ovu posljednju poticaj mu je bila majka koja je dugo ležala u bolnici. Naveo je da ga stvarni događaji potiču da napiše knjigu.

Knjiga o šukundjedu

Govoreći o neobičnim događajima, prisjetio se i kada je hodao Zagrebom i jedan ga je čovjek pitao: "Jeste li Vi Zoran Ferić, pisac?", a pošto je taj čovjek bio ogroman, nije znao odgovorit mu da ili ne, da ga ne razljuti, na što mu je ipak priznao da je on Ferić. Čovjek je samo nastavio dalje svojim putem.

Pjesme ne piše, osim ponekad supruzi kada je naljuti. Počeo je pisati s trideset godina, ovo mu je deveta knjiga, a u pripremi mu je knjiga o šukundjedu, šukunbabi, pradjedu i prababi, djedu i baki, mami i tati te o sebi. Najviše piše ljeti, za vrijeme školskih praznika.

Prije Ferićeva predstavljanja knjige, glavna je protagonistkinja bila Tatjana Pokrajac Papucci, koja je predstavila svoju novu knjigu "Hirovita Mara i brbljava Ara", koju je oslikala ilustratorica Željka Mezić.

Glavna je junakinja Mara, koja premda voli svoju baku, ne voli baš ići kod nje vikendom. Bakine su joj priče, saznajemo, već postale dosadne, a tamo je bez društva za igru. No, njihov je život promijenila papiga Ara koju je baka kupila unučici. I tu se rađa zanimljiva priča. Pokrajac Papucci govorila je djeci o svojim počecima, o tome kako je na nagovor kćerki počela pisati, te o inspiraciji, a sve to uz brojna dječja pametna pitanja.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam