OD 20. DO 24. RUJNA

TJEDAN ISTARSKIH KNJIŽNICA: Zavičajni autori i važnost njihove promocije u Istri

Nizom književnih susreta koji će se održati u Puli, Vodnjanu, Žminju, Pazinu, Labinu, Rovinju, Poreču, Umagu, Novigradu, Buzetu i Bujama predstavit će se autori koji se do sada uglavnom nisu predstavljali u navedenim knjižnicama

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Treći Tjedan istarskih knjižnica (TIK) održat će se od 20. do 24. rujna. Društvo bibliotekara Istre, udruga djelatnika knjižničarske struke, pokrenula je 2019. godine manifestaciju pod nazivom Tjedan istarskih knjižnica (TIK) s ciljem stavljanja knjižnica u fokus čitatelja, članova i korisnika i svih zainteresiranih građana kroz programe koji se održavaju u istarskim knjižnicama. U trećem po redu TIK-u u fokus su stavljeni zavičajni autori i važnost njihove promocije u Istri.

Niz književnih susreta

Slogan TIK-a Zavičaj ni(je) zaborav na najbolji način ističe važnost zavičaja, zavičajnih tema i autora koji djeluju u njemu. Nizom književnih susreta koji će se održati u Puli, Vodnjanu, Žminju, Pazinu, Labinu, Rovinju, Poreču, Umagu, Novigradu, Buzetu i Bujama predstavit će se autori koji se do sada uglavnom nisu predstavljali u navedenim knjižnicama.

Uz književne susrete i predavanja, 3. Tjedan istarskih knjižnica posvećen je i prezentaciji vrijedne i rijetke knjižnične građe koja je pohranjena u zavičajnim zbirkama istarskih knjižnica, a digitalizirana je i dostupna na mreži. Kreiranjem mape digitalnih sadržaja knjižničarima i srodnim stručnjacima nudi se pregled svih dosad digitaliziranih sadržaja i time se omogućuje njihova dodatna promocija, valorizacija i očuvanje. S ciljem lakše promocije digitaliziranih sadržaja iz istarskih knjižnica kreirana je i digitalna mapa koja će biti javno dostupna na službenim stranicama Društva bibliotekara Istre.

Članarina na po

Na samom kraju kao dodatan razlog posjeta obližnje knjižnice je i akcija "Članarina na po", koja omogućuje upis novim članovima i osobama kojima je istekla članarina, po 50 posto jeftinijoj cijeni. Akcija se odnosi na redovnu godišnju članarinu. Projekt je pokrenut s ciljem zagovaranja i isticanja važnosti knjižnica u zajednici, promoviranja knjižničnih usluga, pružanja dodatnih sadržaja u knjižnicama za građane i korisnike te poticanje suradnje i osnaživanja knjižničarske zajednice.

Nakon dva uspješno održana Tjedna istarskih knjižničara, Društvo želi uz suradnju svih knjižnica u Istri razvijati ovu manifestaciju te je redovito provoditi na godišnjoj razini na cijelom području Istre.

I s obzirom na to da je 2021. proglašena Godinom čitanja u Republici Hrvatskoj, kroz cijeli sljedeći tjedan u suradnji svih istarskih knjižničara, promovirat će se čitanje, knjige, književnike i znanstvenike, zavičajnost i knjižnice kao središta znanja i kulture.

Glavni pokrovitelji 3. Tjedna istarskih knjižnica su Grad Pula, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Vodnjan.

Program manifestacije

21. rujna NEVEN UŠUMOVIĆ: književni susret, Sveučilišna knjižnica Pula u 19 sati

22. rujna NADA GALANT: NA TI(K) S NADOM : književni susret, Gradska knjižnica Pazin u 11 sati * VALTER MILOVAN: književni susret, Gradska knjižnica Umag u 12.30 sati

23. rujna DAVOR HAČIĆ: književni susret, Gradska knjižnica Novigrad u 10 sati * ERIC UŠIĆ: Grafiti iz Drugog svjetskog rata i poraća u Istri : predavanje, Knjižnica Vodnjan, Gradska palača-Sala za vjenčanja 18 sati * SANJA FRANKOVIĆ: Vrijeme zvonika, gradova i pojedinca: predstavljanje knjige, Gradska knjižnica Labin u 18 sati * MARILENA DUŽMAN: Haker, Gradska knjižnica Poreč u 19 sati * NADIA DISIOT: književni susret, Gradska knjižnica Buzet u 19 sati * ALESSANDRO SALVI: književni susret, Gradska knjižnica Buje u 19 sati

24. rujna Lijepe priče o Edi Budiši: predstavljanje knjige, Multimedijalni centar Rovinj u 12 sati * BORIS DOMAGOJ BILETIĆ: Zavi(k)čajne teme, Knjižnica Žminj, Čakavska kuća u 19 sati

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum