NAJNOVIJEPREDSTAVLJENA KNJIGA DANIELE MASTIKOSA

SUMRAK DJETINJSTVA Sve njezine ljubavi u poeziji i prozi

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Danijela Mastikosa i Jelena Vitasović

Neke su bile ljubavi, druge samo simpatije, neke sam samo znala iz viđenja, to je dečko iz "c" razreda primjerice iz starije generacije. To je jedan duži period moga odrastanja i života, a izmjenjuju se kraći i duži tekstovi

 

        "Sumrak djetinjstva" knjiga je poetskih i proznih uradaka pulske autorice Daniele Mastikosa koja je nedavno predstavljena u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

        Jedna verzija knjige donosi njezine color portrete, a druga njezine crno-bijele portrete, dok su tekstovi u obje inačice identični. To je, kako je sama autorica rekla, dnevnik njezinih ljubavi kroz 24 godine, od najranijeg puberteta pa sve do dan-danas.

Simpatije

        - Neke su bile ljubavi, druge samo simpatije, neke sam samo znala iz viđenja, to je dečko iz "c" razreda primjerice iz starije generacije. To je jedan duži period moga odrastanja i života, a izmjenjuju se kraći i duži tekstovi. Završila sam ekonomski fakultet, a pisanje je moja velika ljubav, moja terapija. Stalno pišem, nekada se ne želim maknuti iz djetinjstva, želim vječno biti dijete, vječno mlada, pisanje je za mene istovremeno i terapija i užitak. Svi likovi, protagonisti moje knjige su stvarni, nekih se više niti ne sjećam, samo iz daleka smo se gledali. Tu su i radovi posvećeni mojoj mami, tati, sestri, prijateljicama, jer ova je knjiga spoj fotografija i pisane riječi, a sve fotografije prikazuju mene, veli Mastikosa.

        Knjiga je objavljena pri nakladniku Despot infinitus, izvršni urednik je Danijel Tatić, a naslovnicu i prijelom te pripremu za tisak realizirao je Alan Prikratki.

Ekspresija

        "Ovu knjigu posvećujem svim mojim ljubavima i onima koji su to trebali biti. Zbog njih je sva borba za ljubav koju danas živim i nosim u sebi vrijedila", ističe Mastikosa naglašavajući da je njezina potreba za ekspresijom dolazila do izražaja kroz više desetljeća bavljenja plesom, glazbom, kao i manekenstvom.

        Veli da je to zbirka njezine duše, gdje riječi jednostavno izviru iz srca.

        Pusti me noćas da te ljubim/kao što još nikada nisam./Zagrli me čvrsto/da tvoju sigurnost osjetim/i da ti o svojoj tuzi pričam, piše Mastikosa stihove koji su posvećeni Trubaduru.

        Možda je jedno jutro/otopilo u meni ranu ledenu/I možda je jedan dan/unio u moj svijet sreću najveću, nadalje piše Trubaduru.

        Njezini su uradci tako posvećeni Šibenčaninu, Zadraninu, ljetnoj avanturi…


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam