ODRŽAVA SE 20. LISTOPADA

SAVJETOVANJE ZA NARODNE KNJIŽNICE U UMAGU: Jačanje kulturne, obrazovne i društvene uloge

Svrha je Skupa uputiti knjižnice na međusobno povezivanje u promijenjenim uvjetima uzrokovanima kriznim situacijama radi njihova razvoja u novome normalnom okruženju

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Savjetovanje

Savjetovanje


Svečano otvorenje 13. savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj održat će se u srijedu, 20. listopada u Hotelu Sol Garden Istra for Plava Laguna u Umagu u 15 sati.

Najveći skup

Savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj najveći je skup ovakve vrste u zemlji koji svake dvije godine u drugom gradu okuplja knjižničare narodnih knjižnica iz cijele Hrvatske kako bi razmijenili iskustva i raspravljali o značajnim temama za razvoj narodnih knjižnica te poboljšanje njihovih usluga. Ovogodišnja je tema jačanje kulturne, obrazovne i društvene uloge narodnih knjižnica u globalnim kriznim situacijama, a tijekom trodnevnog programa bit će održano više od 45 izlaganja i 19 knjižničarskih promotivnih filmova iz Hrvatske i Slovenije te dvije panel-rasprave s međunarodnim sudjelovanjem.

Svrha je Skupa uputiti knjižnice na međusobno povezivanje u promijenjenim uvjetima uzrokovanima kriznim situacijama radi njihova razvoja u novome normalnom okruženju.

U programu svečanog otvorenja Savjetovanja sudjelovat će glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr.sc. Ivanka Stričević, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva dr. sc. Dijana Machala, predsjednica Društva bibliotekara Istre Nadia Bužleta, ravnatelj Gradske knjižnice Umag Neven Ušumović te predstavnici Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Umaga.

U pozvanim izlaganjima nakon otvorenja Savjetovanja, o iskustvima rada knjižnica u Hrvatskoj i Sloveniji tijekom pandemije govorit će pomoćnica glavne ravnateljice NSK za djelatnost nacionalne knjižnice Republike Hrvatske dr. sc. Sofija Klarin Zadravec i predsjednica Udruženja slovenskih narodnih knjižnica Vesna Horžen. O ulozi međunarodnih preporuka u kriznim situacijama govorit će Damjana Vovk i dr. sc. Jasna Malešič iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Ljubljani. O značaju čitanja za poboljšanje života pojedinca i društva te Godini čitanja u Republici Hrvatskoj govorit će koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja u Republici Hrvatskoj Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture i Medija Republike Hrvatske, dok će prof. dr. sc. Sonja Pečjak sa Sveučilišta u Ljubljani predstaviti slovensku nacionalnu strategiju za razvoj čitalačke pismenosti za razdoblje od 2019. do 2030. godine.

Godina čitanja

Suorganizatori su ovogodišnjega Savjetovanja Hrvatsko knjižničarsko društvo (Sekcija za narodne knjižnice), Gradska knjižnica Umag i Društvo bibliotekara Istre, a partneri Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Ljubljani (NUK) i Savez knjižničarskih društava Slovenije (ZBDS).

Skup se održava u sklopu programa Godina čitanja i uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, i to fizički i online.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini