IVE ŠANTIĆ

RIJEČI SU ZAISTA MOĆNE: Mladi autor iz Buja objavio knjigu poezije i proze

U riječima, poetskim i proznim, koje su provrele iz mladog bića, razotkriva nam se jedna zahuktala strast. Pred nas iz ove knjige izroni isječak vremena zapakiran u niz uhvaćenih trenutaka sa željom i nastojanjem da to bude zalog jednoj dragocjenoj poputbini, prenio je Tomislav Milohanić dio svojih dojmova o poeziji Ive Šantića u knjizi   "Riječi su moćne", pjesničkom prvijencu mladog autora

Još jedno vrijedno izdanje – Vitomir Jadrejčić, Ive Šantić, Tomislav Milohanić i Slađan Dragojević prilikom predstavljanja knjige

Još jedno vrijedno izdanje – Vitomir Jadrejčić, Ive Šantić, Tomislav Milohanić i Slađan Dragojević prilikom predstavljanja knjige


Ogranak Matice hrvatske Buje, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, predstavio je svoje prvo ovogodišnje izdanje – knjigu poezije i proze "Riječi su moćne" mladog autora iz Buja Ive Šantića. Pred brojnim posjetiteljima, nekadašnjim i sadašnjim učiteljima i profesorima maturanta porečke Gimnazije, o autoru i nastanku ove publikacije govorio je predsjednik Ogranka i urednik izdanja Vitomir Jadrejčić napominjući da je to trinaesta knjiga iz biblioteke Prvi koraci u kojoj se promoviraju mladi autori.

Velike zasluge za prikupljanje pjesma i pripremu za tisak ima Sonja Buljević, pjesnikinja i članica Ogranka MH, nastavnica u mirovini koja, na žalost, zbog bolesti nije mogla sudjelovati u prezentaciji knjige, posebno što je autor njen unuk i bivši učenik Ive Šantić.

Poticaj none Sonje Buljević

- Da, mogu reći da je knjiga nastala zaslugom moje none koja me poticala na pisanje, jer i ona piše poeziju, usmjeravala me, savjetovala, tako da sam pod njenim utjecajem počeo pisati u nižim razredima osnovne škole. Sudjelovao sam zatim na raznim natjecanjima, ona je to sve slala, zajedno s radovima ostalih učenika naše bujske osnovne škole u kojoj je predavala hrvatski jezik. Neke haiku pjesme su išle na natjecanja čak u Japan. U srednjoj školi sam nešto manje pisao, više za sebe, tako da veći dio knjige zauzimaju poetski i prozni sastavi iz razdoblja osnovne škole.

Foto

U srednjoj školi sam imao i drugih okupacija, ali sam zadovoljan i posebno zahvalan noni što je bila uporna i prikupila moje pjesme i druge radove koji su objavljeni u ovoj knjizi. I dalje volim pisati za sebe, počeo sam se baviti i slikanjem, ali trenutno sam okupiran odlaskom na studij u Kopenhagen. U svakom slučaju zadovoljan sam, lijepo je imati takvu knjigu već u mladim danima, zadovoljan je maturant porečke Gimnazije Ive Šantić.

Djetinja duša pjesnika

Recenzent ove knjige književnik Tomislav Milohanić u svom predgovoru prenio je svoje viđenje pjesama i proznih zapisa mladog autora.

- Čast mi je predstaviti mladog čovjeka koji je na početku svoje pjesničke staze i koji u svojim stihovima i proznim zapisima pokazuje svjetlo na toj stazi koje obećava. Ive je zov pjesme čuo i osjetio već u ranom djetinjstvu, kao nešto drugačije, posebno izazovno u svakom slučaju. Nesputanošću djetinje duše prepustio se opojnom zovu poezije, potajno sluteći da je to zalet u jednu posebnu avanturu traženja i nalaženja, jednu uzburkanu plovidbu u kojoj su brod i jedra sačinjeni od riječi. U tim riječima, poetskim i proznim, koje su provrele iz mladog bića, razotkriva nam se jedna zahuktala strast. Pred nas iz ove knjige izroni isječak vremena zapakiran u niz uhvaćenih trenutaka sa željom i nastojanjem da to bude zalog jednoj dragocjenoj poputbini, prenio je Tomislav Milohanić dio svojih dojmova o Šantićevoj poeziji u knjizi "Riječi su moćne", pjesničkom prvijencu mladog autora koji je posjetiteljima pročitao nekoliko pjesma iz tek objavljene zbirke.

- Na realizaciji knjige radila je naša stalna ekipa, recenzent je književnik Tomislav Milohanić, knjigu je fotografijama ilustrirao i naslovnicu uredio Slađan Dragojević, dok je Tea Štokovac iz studija Partum knjigu grafički opremila. Knjiga je izdana s tvrdim koricama i jakim uvezom, jer ne izdaje se knjiga svaki dan, a inače tako radimo sa svim našim izdanjima. Hvala našim glavnim sponzorima koji su omogućili izdavanje ove knjige, ali i priliku da svaki posjetitelj ove prezentacije dobije knjigu na dar, kazao je urednik ovog izdanja i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Buje Vitomir Jadrejčić.

Ugodnom druženju uz stihove mladog autora doprinio je svirkom na harmonici profesor glazbe Davor Kovačević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of