MATIJA VLAČIĆ ILIRIK

Prevedena knjiga Luke Ilića: VRLO VRIJEDNO ZNANSTVENO DJELO

Knjiga je opremljena s 13 ilustracija, opsežnom bibliografijom i bilješkama koje obiluju citatima iz izvornih djela na njemačkom i latinskom jeziku, kao i iz Vlačićeve korespondencije

| Autor: Branko BIOČIĆ
Matija Vlacic

Matija Vlacic


Znanstvena literatura o Matiji Vlačiću Iliriku na hrvatskom jeziku obogaćena je ovih dana još jednim važnim djelom: prijevodom knjige Luke Ilića "Teološka biografija Matije Vlačića Ilirika – proces radikalizacije u Flaciusovoj misli", izvorno objavljene na engleskom jeziku kod uglednog njemačkog nakladnika Vandenhoeck & Ruprecht sa sjedištem u Göttingenu.

Ilić je međunarodno etablirani teolog i povjesničar reformacije podrijetlom iz Karlovca, koji se nakon magisterija na Vrije Universiteit u Amsterdamu i doktorata na Evangeličkom (luteranskom) fakultetu u Philadelphiji nastanio u Njemačkoj, gdje je od 2010. do 2014. godine bio znanstveni suradnik na Leibnizovu institutu za europsku povijest u Mainzu, a otada radi kao župnik evangeličko-luteranske crkve u Württembergu.

Valja napomenuti da je osim povećeg broja znanstvenih radova na razne teme vezane uz Vlačića, uvelike pridonio popularizaciji istarskog teologa i predanim angažmanom na organizaciji međunarodnog skupa "Matija Vlačić Ilirik" u Labinu.

Autor koristi pojam radikalizacije kako bi analizirao način na koji je Vlačićev odnos prema duhovnim i svjetovnim autoritetima njegova vremena bio ključno određen aktualnom crkveno-političkom situacijom, pri čemu je presudnu ulogu odigrala i mreža njegovih kontakata, oštro podijeljenih između suradnika i pristalica s jedne strane, te kritičara i teoloških protivnika s druge.

Iako je Vlačić uživao određenu mjeru uspjeha i čak privukao značajan broj sljedbenika na kraća vremenska razdoblja, njegova radikalizirana teologija u konačnici se odrazila i na recepciju njegova djela ne samo za života, nego i stoljećima nakon njegove smrti.

Kako sam naslov knjige navodi, radi se o "teološkoj biografiji" usredotočenoj na glavne prijelomne točke poput brojnih selidbi i progonstva iz različitih gradova, pri čemu se uočavaju tri osnovne faze u Vlačićevoj radikalizaciji kao rezultat izvanjskih čimbenika i turbulencija u njegovu osobnom akademskom životu i teološkoj karijeri.

No, tu se ne radi o hagiografiji. Iako je Ilić s pravom ponosan na važna dostignuća svoga zemljaka, ne ustručava se kritizirati njegovu nepopustljivost. Rezultat je kvalitetna teološka biografija koja će znatno pridonijeti poznavanju ovog briljantnog i kontroverznog reformatora.

"Radikalizam" i "radikalizacija" pojmovi su koje Ilić pojašnjava u zasebnom dijelu uvoda, jer to su tehnički termini ove knjige i elementi njezine osnovne teze.

Takva teorijska metodologija još jedna je kvaliteta knjige koju valja istaknuti, a to je britveno oštra akademska preciznost. Autor tu povezuje pojam radikalizacije ne samo s Vlačićevom teologijom, nego i s njegovim stavom prema autoritetima bilo kojeg tipa, osobito onima koji su mu do jučer bili najbliži suradnici.

Dakako, kako ističe Ilić, Vlačićeve su se formulacije razumljivo zaoštravale tijekom konflikta, no malo je autora koji su bili do te mjere "beskompromisni" da su znatan dio svojih spisa koncipirali kao reakcije na teološke postavke drugih, a tijekom polemika okrenuli su i brojne istomišljenike protiv sebe žestinom nepopustljivosti, kao što je to učinio naš Istranin.

Ilić je ponudio čitateljima jasnu i trezvenu analizu Vlačićeva turbulentnog života i najvećih dimenzija njegove misli, ali i ukazao na mogućnosti budućih istraživanja. Ova je knjiga stoga obavezno štivo za sve one koji žele steći bolji uvid u doprinos ovog jedinstvenog teologa razvoju hermeneutike, historiografije i biblijske egzegeze.

Knjiga je opremljena s 13 ilustracija, opsežnom bibliografijom i bilješkama koje obiluju citatima iz izvornih djela na njemačkom i latinskom, kao i iz Vlačićeve korespondencije.

Bilješke su vrlo opširne i brižljivo pripremljene, tako da predstavljaju prava dodatna pojašnjenja onovremenih teoloških i kulturnih spoznaja, osvjetljavajući ličnosti, napise i polemike u kojima je Vlačić bio protagonist.

Objavljena je kao 5. svezak niza Folia Protestantica Croatica u izdanju Teološkog fakulteta "Matija Vlačić Ilirik" u Zagrebu. Opseg knjige je 350 stranica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum