NAJNOVIJEMARINO BUDICIN

Predstavljena knjiga rovinjskog povjesničara i dogradonačelnika: SVAKI TEKST JE POPUT MALE MONOGRAFIJE

| Autor: Aleta BRATTONI
S predstavljanja knjige

U knjizi je, kako je objasnio recenzent Robert Matijašić,   prikupljeno deset tekstova o nizu naselja Mletačke Istre koje je autor objavljivao u izdanjima Centra za povijesna istraživanja Rovinj kao pojedinačne znanstvene radove od 1992. pa sve do 2012. godine

U petak je u Gradskoj palači u Rovinju pred brojnim gostima svečano predstavljena knjiga rovinjskog povjesničara poznatog po svojoj ulozi dogradonačelnika Rovinja, Marina Budicina, naslovljena "Povijesno-urbanistički aspekti Mletačke Istre - Prema crtežima iz Državnog arhiva u Veneciji" u nakladi "Josip Turčinović" Pazin.

Deset tekstova

U knjizi je, kako je objasnio recenzent Robert Matijašić, prikupljeno deset tekstova o nizu naselja Mletačke Istre koje je autor objavljivao u izdanjima Centra za povijesna istraživanja Rovinj kao pojedinačne znanstvene radove od 1992. pa sve do 2012. godine i svaki za sebe predstavlja malu monografiju o pojedinom naselju. Zahtjevnu građu autora s talijanskog su jezika na hrvatski preveli Sanja Roić, Rodolfo Segnan i Maša Jerin, pa sada, veli Budicin, svi čitatelji imaju pristup njegovim tekstovima.

Osim toga, ono što Budicin smatra vrlo važnim za ovu knjigu jesu crteži, a zanimljivi su i kao umjetnička djela.

- U ovoj je knjizi objelodanjeno više od sto crteža koji se tiču povijesno-urbanističkih aspekata najznačajnijih povijesnih centara Istre koji se čuvaju u Državnom arhivu u Veneciji. Osim toga, pronašao sam i desetak novih crteža, onih koji nisu popisani jer se nalaze u samome tekstu, objašnjava Budicin.

Kako ga rad u Centru za povijesna istraživanja Rovinj i njegova funkcija rovinjskog dogradonačelnika vežu uz ovaj grad, u knjizi ga se neizbježno dotiče, i to u dva teksta, od kojih jednoga posebice izdvaja urednik ove knjige, Aldo Kliman.

- Svakako treba istaknuti jedinstveni znanstveni rad o topografiji rovinjskog trga na Rivi čime je autor definitivno zaokružio iznimnu znanstvenu cjelinu kojoj je posvetio mnoge godine svog znanstvenog rada, zaključuje Kliman.

Ljepota Rovinja

Budicin objašnjava da je iz topografije rovinjskog trga vidljiv razlog njegove ljepote, a to nije zbog njegove konfiguracije, već jer se otvara prema moru. Tekst je, između ostalih, popraćen i crtežom, jedinim takvim koji prikazuje most koji spaja kopno s otokom.

Inače, zanimljivo je kako se, objašnjava urednik, rad na knjizi odužio, pa je u međuvremenu autor nadahnuto napisao još vrsnih tekstova iz istog tematskog kruga, a knjiga je pritom od pet ranije uvrštenih dobila ukupno deset tekstova, uključujući one o Rovinju.

No, ni tu nije bio kraj stvaranju ove knjige. Naime, kako objašnjava Kliman, autor se odlučio za još jedan korak.

- Budicin je na hrvatskom napisao još jedan izvrstan referentan tekst - kazalo pojmova vezanih uz povijesni kontekst Mletačke Istre čime smo dobili još jednu pravu knjižicu u samoj knjizi jer predstavlja zasebnu cjelinu koja će pružiti niz informacija.

O važnosti ovih tekstova govori i činjenica kako je, dok se radilo na ovome projektu, talijansko izdanje Budicinovih djela bilo rasprodano, a Matijašić dodaje da je Budicin poznato i etablirano ime rovinjske historiografije koji već desetljećima istražuje i objavljuje manje i veće rasprave o Mletačkoj Istri. Realizaciju ovog projekta su poduprli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo kulture RH, Upravni odjel za kulturu Istarske županije, Grad Rovinj i njegova Turistička zajednice te Grad Pula.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam