u izdanju Školske knjige

Posmrtno objavljeno djelo "Foška" Nenada Šepića. Provokativan povijesni roman o svetici i bludnici

  Posmrtno objavljen roman "Foška", u novoj biblioteci Hrvatski pisci Školske knjige, vrhunac je opusa pisca i sudca Nenada Šepića (1943. – 2021.) * Središnje mjesto u romanu koji preispituje tradicionalne ideje patrijarhalnog društva pripada Foški, kćeri razbojnika Zoppe, jednoga od bogatijih moćnika u vrijeme Mletačke Republike i kurtizane Magdalene

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Naslovnica romana

Naslovnica romana


Glavna junakinja istoimenog romana "Foška", slobodoumna kći razbojnika i kurtizane, napušta sina i bližnje tragajući, pod svaku cijenu, za granicama vlastitoga spolnog i rodnog identiteta, navedeno je u najavi knjige čiji je autor Nenad Šepić, a objavljena je u izdanju zagrebačke Školske knjige. Posmrtno objavljen roman "Foška", u novoj biblioteci Hrvatski pisci Školske knjige, vrhunac je opusa pisca i sudca Nenada Šepića (1943. – 2021.).

"Hrvatska književnost nema puno glavnih junakinja bludnica, slobodoumnih rasnih ljepotica strasno predanih tjelesnim užitcima. Jednu od takvih nesvakidašnjih žena predstavlja nam književnik i sudac Nenad Šepić (1943. – 2021.) u posmrtno objavljenom romanu Foška u izdanju Školske knjige. Taj višeslojan i provokativan povijesni roman ženskog lika s fantastičnim, religijskim, grotesknim i parodijskim elementima vrhunac je Šepićeva književna opusa; dostupan je u knjižarama i webshopu Školske knjige", navedeno je u najavi.

dggb

Nenad Šepić, književnik i sudac (1943. – 2021.) (foto: Luka Mjeda)

Središnje mjesto u romanu koji preispituje tradicionalne ideje patrijarhalnog društva pripada Foški, kćeri razbojnika Zoppe, jednoga od bogatijih moćnika u vrijeme Mletačke Republike i kurtizane Magdalene. Foška, nekonvencionalna i samosvojna mlada žena, prepuna neobuzdanog erosa i željna neovisnosti i slobode, napušta sina, obitelj, bližnje… tragajući, pod svaku cijenu, za granicama vlastitoga spolnog i rodnog identiteta.

"Aktersku poziciju u romanu drži tip žene ljubavnice čiju je genitalnu, uživalačku moć konzervativna zajednica nastojala pokoriti", ističe u pogovoru "Foške" Helena Sablić Tomić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater