KAMPANJA PULSKE GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE

POKRENIMO BIBLIOBUS: Pristup informacijama i izvorima znanja svima

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Danilo MEMEDOVIĆ)

Ovom kampanjom žele se osigurati uvjeti za uspostavljanje bibliobusne službe u Istarskoj županiji, i to da bi i građani iz udaljenijih naselja imali jednako pravo na pristup informacijama i izvorima znanja, kao i građani koji žive u blizini gradskih knjižnica i njihovih ogranaka

Gradska knjižnica i čitaonica Pula pokrenula je 2015. godine kampanju "Pokrenimo bibliobus! Ostvarimo pravo na knjigu dostupnu svima" kojom se žele osigurati uvjete za uspostavljanje bibliobusne službe u Istarskoj županiji, i to da bi i građani iz udaljenijih naselja imali jednako pravo na pristup informacijama i izvorima znanja, kao i građani koji žive u blizini gradskih knjižnica i njihovih ogranaka.

Oduševljena djeca

Stoga je jučer na Dan hrvatskih knjižnica, održana promotivna akcija u sklopu kampanje kada su Puljanima i Marčancima u posjet stigla dva bibliobusa, bibliobus Središnje knjižnice Srečka Vilhara iz Kopra i bibliobus iz Gradske knjižnice Rijeka.

Na Velom Vrhu su djeca iz tamošnjeg vrtića razgledala slovenski bibliobus, dok se riječki bibliobus pridružio kasnije u Marčani i u Krnici.

- Temeljni cilj kampanje jest istaknuti važnost knjižničnih usluga u društvenoj zajednici te zagovarati osnivanje bibliobusne službe na području Istarske županije, rekla je Nadia Bužleta, voditeljica Matične službe za narodne knjižnice.

I U Puli je nekada djelovao bibliobus, i to od 1978. do 1991., kada je prestao raditi zbog dotrajalosti samoga busa. Kampanju "Pokrenimo bibliobus!" pokrenula je Županijska matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

(Danilo MEMEDOVIĆ)

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović također je naglasila važnost ponovnog pokretanja bibliobusa, prisjetivši se kako je svojevremeno pulski bibliobus imao čak 43 stanice.

Knjižničar i šofer slovenskog bibliobusa kazali su da pokrivaju 72 stanice na području slovenskog dijela Istre, a dolaze i jednom mjesečno do Pule i Umaga za članove slovenskog kulturnog društva, te do talijanskog grada Duina. Imaju oko pet tisuća naslova na slovenskom te na talijanskom i engleskom jeziku i vele da je to vrlo lijepo radno iskustvo, ljudi su zadovoljni, vole popričati s njima, potražiti savjet, a posuđuje se raznolika literatura.

Knjigobus

Djeca iz vrtića s Velog Vrha bila su iznimno zadovoljna bibliobusom, jedno je dijete čak reklo da bi se trebao zvati knjigobus, jer donosi knjige. Njima je prigodne priče čitala knjižničarka iz Dječje knjižnice Vlasta Šajina Sošić.

Rijeka, primjerice, ima dva bibliobusa, jedan je županijski koji pokriva područje od Baške na Krku do Severina na Kupi i radi u dvije smjene tijekom 12 mjeseci, a drugi je gradski koji obilazi one riječke kvartove koji nisu pokriveni knjižnicama.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum