DEBITANTICA

Pazinka Nataša Matijaš predstavila pjesničku zbirku "Ono što ću danas biti": POETSKI PRVIJENAC KOJI NADILAZI PROVINCIJALNE OKVIRE

| Autor: Anton FINDERLE
Fabijan Prević, Iva Ciceran, Nataša Matijaš i Dinko Telećan (M. CEROVAC)

Zbirka pjesama naslova "Ono što ću danas biti" autorice Nataše Matijaš čitatelju nudi 50-ak pjesama napisanih u protekle dvije godine, iako autorica piše već petnaestak godina * Koncipirana je kao jedna cjelina koja čitatelju ne definira vrijeme i mjesto u kojima su pjesme nastale

- Nimalo početnički početak debitantske pjesničke zbirke, čak i onih autorica i autora koji se poslije pokažu i dokažu kao snažni pjesnici, pa čak i kad same te zbirke daju naznake stvaralačke virtuoznosti, mahom pate od prepoznatljivih boljki, i to neovisno o autorovim godinama i iskustvu: od očaranosti jezikom, od truda da se iznese sve što se zna, pa i više od toga, od nekritične težnje da se objavi previše, od "telefoniranja" odnosno nedostatka eliptičnosti, od uskraćivanja prostora čitaocu da sam produži stazama koju se tek dale naslutiti. Te je boljke knjiga ''Ono što ću danas biti'', prvo ukoričenje poezije Nataše Matijaš, u najvećoj mjeri začuđujuće vješto izbjeglo, rekao je to urednik knjige Dinko Telećan na predstavljanju poetskog prvijenca Nataše Matijaš iz Pazina koji nosi naslov "Ono što ću danas biti" održane u Gradskoj knjižnici u sklopu obilježavanja Dana Grada Pazina.

Bez interpunkcijskih znakova

Zbirka pjesama naslova "Ono što ću danas biti" autorice Nataše Matijaš čitatelju nudi 50-ak pjesama napisanih u protekle dvije godine, iako autorica piše već petnaestak godina. Zbirka je koncipirana kao jedna cjelina koja čitatelju ne definira vrijeme i mjesto u kojima su pjesme nastale. Pjesme, koje je čitala i sama autorica, nemaju naslov ni interpunkcijskih znakova i ostavljene su čitatelju na otkrivanje, istakla je na predstavljanju knjige ravnateljica pazinske Gradske knjižnice Iva Ciceran. Cijelo predstavljanje knjige bio je kratki umjetnički događaj budući da se svojim kantautorskim prvijencima pod nazivom "Srebrena rijeka" i "Moj korak" predstavio Fabijan Prević, odnedavni stanovnik "srca Istre".

Ilustracije Marka Cerovca

Pjesme su čitali i članovi Kazališne družine "Rastrepuh", predvođeni režiserom Aleksandrom Bančićem, kojih je Matijaš članica. Zbirka je objavljena u nakladi od 500 primjeraka. Nakladnik je Gradska knjižnica Pazin, a za ilustracije i grafičku pripremu zaslužan je Marko Cerovac. Knjižnica je s nakladničkom djelatnošću započela 2011. godine, a cilj je godišnje objaviti jedan do dva naslova koji su vezani uz Pazin. Prigodnom se je riječju punoj pazinskoj knjižnici obratila pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini