ZBORNIK

Naša sloga 1870.-1915. novine hrvatskoga preporodnoga i nacionalno-integracijskoga procesa u Istri i na kvarnerskim otocima: VAŽNOST SADRŽAJA LISTA ZA POLITIČKU POVIJEST

| Autor: Vanesa BEGIĆ

U godini u kojoj obilježavamo 150 godina od početka objavljivanja prvih novina na hrvatskom jeziku u Istri i na kvarnerskim otocima Naša sloga (1870. - 1915.) objavljujemo knjigu s izborom građe o preporodnome i nacionalno integracijskome procesu toga znakovitog lista za istarske i kvarnerske Hrvate, vele autori Mihovil Dabo i Nevio Šetić

"Naša sloga 1870.-1915. Novine hrvatskoga preporodnoga i nacionalno-integracijskoga procesa u Istri i na kvarnerskim otocima" s podnaslovom "Izbor iz građe" naziv je publikacije netom objavljene u izdanju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli čiji su autori

doc. dr. Mihovil Dabo i prof. dr. Nevio Šetić.

Povijest lista

- U godini u kojoj obilježavamo 150 godina od početka objavljivanja prvih novina na hrvatskom jeziku u Istri i na kvarnerskim otocima Naša sloga (1870. - 1915.) objavljujemo knjigu s izborom građe o preporodnome i nacionalno integracijskome procesu toga znakovitog lista za istarske i kvarnerske Hrvate. Lista koji je bio glasilo predvodnika procesa koji je poticao i budio u puku hrvatski osjećaj te oblikovao preobrazbu hrvatske tradicionalne etničke svijesti u modernu nacionalnu svijest. Kao povjesničari i nastavnici moderne hrvatske povijesti na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurje Dobrile u Puli gdje predajemo više kolegija koji se tiču i razdoblja Naše sloga, uvidjeli smo važnost sadržaja toga lista za političku povijest te osobito oblikovanje modernoga građanskog društva u tome prostoru, vele autori.

Prvi broj Naše sloga objavljen je u Trstu 1. lipnja 1870., posljednji u Puli 25. svibnja 1915, a pokrenuo ga je porečko-pulski biskup Juraj Dobrila sa suradnicima. Prvi urednik bio je Ante Karabaić, a bio je osmišljen kao poučni, gospodarski i politički list, te izlazio je u kontinuitetu 45 godina.

Ova knjiga sadrži 66 pomno izabranih tekstova iz Naše sloga koje su autori poredali kronološkim redom, a ti tekstovi oslikavaju preporodni i nacionalni integracijski proces u Istri i na kvarnerskim otocima, otvaraju razna pitanja i pokazuju svu kompleksnost toga procesa.

Mihovil Dabo piše kako je Naša sloga često bila korištena kao pouzdan izvor za izučavanje pojedinih, uza preporodnu tematiku povezanih tema. "Među njima, istaknuto mjesto zauzima razvoj hrvatskog školstva tijekom posljednjih desetljeća austrijske uprave, a posebno sedamdesetih godina devetnaestoga stoljeća", navodi Dabo.

Nevio Šetić osvrće se na neka od najbitnijih razdoblja ovoga lista, te što je sve predstavljao u tom kontekstu.

Slika vremena i prilika

Naša sloga je od pokretanja pa sve do konca 1883. godine izlazila dva puta mjesečno, a od 1884. do 1915. jednom tjedno, a bilo je i pokušaja da izlazi i češće.

Autori vele da je gradivo koje čini sadržaj Naše sloge vrlo opsežno, različite historiografske vrijednosti, u cjelini slika vremena i prilika u kojima je list djelovao.

Recenzenti knjige su professor emeritus Miroslav Bertoša i prof. dr. Marko Trogrlić, a grafički urednik Robert Stanojević.

- Knjigu objavljujemo s nakanom da bude korisna studentima i znanstvenicima, ali i svima onima koji istražuju ili se zanimaju za hrvatsku modernu društvenu i političku povijest, naveli su autori.

"Naša sloga 1870. - 2020.", glasio je naziv međunarodnog znanstvenog skupa posvećenog 150. obljetnici početka tiskanja Naša sloge.

Organizatori su bili Odsjek za kroatistiku i Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Skup se održavao se od 3. do 5. rujna. Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa, održan je virtualno, ali je uključivao sve elemente klasičnih skupova, tj. izlaganja po sekcijama i diskusije na kraju pojedinih cjelina. U tri dana 50-ak izlagača iz Hrvatske i inozemstva održalo je 47 izlaganja.

Za 2021. najavljeno je objavljivanje zbornika radova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater